PENZIONERI, OBRATITE PAŽNJU: Oglasili se iz PIO fonda, važno je da danas ili sutra uradite ovo!
Penzioneri / ilustracija, Foto: beta dragan gojić

rang-lista penzionera

PENZIONERI, OBRATITE PAŽNJU: Oglasili se iz PIO fonda, važno je da danas ili sutra uradite ovo!

Ove godine će veći broj korisnika penzija moći da bude upućen na besplatnu rehabilitaciju

Objavljeno:

Kako je PIO fond ranije objavio, penzioneri koji nisu na spisku, a smatraju da bi trebalo da budu i da ispunjavaju kriterijume, mogu da podnesu žalbu komisiji do 8. marta.

Podsetimo, u petak 1. marta, objavljena je preliminarna rang-lista penzionera koji su dobili besplatnu rehabilitaciju u nekoj od 25 domaćih banja.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti njihove podnosioce i utvrdi konačnu rang-listu penzionera koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju.

Konačna rang-lista će zatim biti objavljena 14. marta, nakon čega će uslediti i prvi pozivi korisnicima za upućivanje na oporavak, već krajem marta.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije objavio je oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za ovu godinu, na koji su zainteresovani mogli da se jave do 25. januara.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić

Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imali su korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, čija penzija iznosi do 39.850 dinara i koji osim penzije nemaju druga lična primanja, a uslov je bio i da nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu, pišu Penzionisani.rs

Pravo da se jave na oglas imali su i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa, a koji primaju penziju iz inostranstva (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31. 12. 2023. godine 1 evro = 117,1737 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

Važna izmena od ove godine je to što će sada veći broj korisnika koji nisu sposobni da rehabilitaciju koriste samostalno, imati pravo da besplatno povedu pratioca.

Do sada je Fond finansirao troškove pratioca slepe osobe i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju a nesposobno je za samostalan život i rad.

Novi Pravilnik predviđa da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica.

Najstariji ove godine prvi put tako rano kreću s rehabilitacijom, prethodnih godina je to bilo krajem maja ili početkom juna.

Osim toga, ove godine će i veći broj korisnika moći da bude upućen na besplatnu rehabilitaciju, 21.500, što je znatno više u odnosu na 15.000, koliko ih je lane bilo upućeno, a sve zahvaljujući povećanom budžetu Fonda PIo za te namene.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso/ 24sedam/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.