SRBI POLUDELI ZBOG RAČUNA ZA STRUJU! Svakog decembra su duplirani, evo zašto!
Foto: Beta

evo šta kaže eps

SRBI POLUDELI ZBOG RAČUNA ZA STRUJU! Svakog decembra su duplirani, evo zašto!

Zašto su decembarski računi za struju podivljali? EPS tvrdi da je krivac - ledeni talas!
Objavljeno:

- Svake godine u decembru zbog hladnog talasa i niskih temperatura potrošnja električne energije u proseku veća je oko 10 odsto, posebno imajući u vidu i da se tada obeležava i najveća slava u Srbiji - Sveti Nikola. Treba podsetiti da su temperature u decembru značajno niže nego u novembru. Na primer, srednja temperatura u decembru 2016. godine bila je 0,78 stepeni Celzijusa, a u decembru 2015. godine bila je 4,33 stepena. Dužina obdanice je značajno manja nego u novembru, a pored svega toga decembar je za jedan dan duži - kažu iz EPS-a na pitanje zašto su decembarski računi toliko uvećani.

Ledeni talas je razlog veoma povećane potrošnje u celoj Srbiji, tako da su mogući i uvećani računi za decembar - navode oni!

foto: Stefan Jokić

Oni kažu da se redovno rade sistemske i logičke kontrole računa, da bi korisnici dobili ispravne račune. Eventualne greške u nekim računima zbog očitavanja operatora distributivnog sistema su uvek moguće, ali se mogu ispraviti ukoliko kupac podnese prigovor. Svi kupci mogu na računu da vide svoju potrošnju u odnosu na sve prethodne mesece zaključno sa istim mesecom prethodne godine i da uporede potrošnju.

EPS do sada nije imao povećani broj reklamacija građana na račune za decembar 2016. godine - tvrde iz ove kompanije.

Još dodaju da građani moraju da znaju da dodatnim uključivanjem TA peći tokom dana (kada je tarifa skuplja), moguće povećati račun za čak 25%.

foto: Zorana Jevtić

Korišćenje grejalica i uljanih radijatori za grejanje povećava račune za električnu energiju za 25.000 dinara mesečno, dok grejanje na klima uređaje košta i više od 11.000 dinara mesečno.

Okasnelo očitavanje

Jedan od razloga što se decembaski računi razlikuju je, tvrde mnogi, i okasnelo očitavanje stanja. Radnici često, zbog praznika, tvrde naši čitaoci, dolaze tek 10. januara, pa se stanje uveća za jednu trećinu meseca.

- Nije moguće sva brojila očitati u jednom danu pa je praksa da Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" brojila očitava do 6. dana u narednom mesecu. U decembarske račune ušla je i potrošnja iz početnih dana januara - kažu iz EPS za Espreso.

BONUS VIDEO:

Šta građani kažu o uvećanju računa?

(A. Krunić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.