OPROSTI IM BOŽE: Crkve za 14 godina dobile 88 miliona evra od države, a nisu uplatile NIJEDAN DINAR poreza Srbiji!
Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

SRAMOTA!

OPROSTI IM BOŽE: Crkve za 14 godina dobile 88 miliona evra od države, a nisu uplatile NIJEDAN DINAR poreza Srbiji!

„Ja sam to rekao i na tome ću ostati - dok se celokupna imovina ne vrati crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i crkva će plaćati poreze", izjavio je na Božić patrijarh Irinej
Objavljeno: 13:07h
foto: AP / Luis Hidalgo

Novac za „službu Bogu“, a ne narodu

Ipak, po zakonu, crkve su za svoju osnovnu versku delatnost oslobođene poreza. Ne plaćaju porez na imovinu bogomolja, imaju pravo na povraćaj PDV-a za robu koja je u funciji bogosluženja, a zdravstveno i socijalno osiguranje za sveštenike uplaćuje se iz budžeta Republike Srbije.

O privilegovanosti SPC govori i činjenica da građani Srbije već šest godina novac od obaveznih doplatnih poštanskih markica izdvajaju za izgradnju pravoslavnog Hrama Svetog Save koji se predstavlja kao projekat od „javnog interesa i najveće važnosti“, iako je država Srbija Ustavom definisana kao sekularna republika, a svi građani Srbije nisu (pravoslavni) vernici.

Za 2017. u budžetu Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama predviđeno je više od milijardu dinara. Novac je namenjen između ostalog za podršku radu sveštenika, monaha i verskih službenika, za zaštitu verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, za gradnju i obnovu verskih objekata. Država za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika izdvaja 260 miliona dinara iz budžeta.

Iz budžeta je za zaštitu kulturne baštine i podršku Srpsko pravoslavnoj crkvi i njenim kulturnim aktivnostima na Kosovu i Metohiji, namenjeno 279 miliona dinara.

Pored toga što se finansiraju direktno iz budžeta, crkve i verske zajednice u Srbiji finansije obezbeđuju i kroz donaciju i iz sopstvenih prihoda od raznih crkvenih i verskih usluga. Donatori mogu biti oslobođeni "odgovarajućih poreskih obaveza", a prema istraživanju Insajdera, dešavalo se i to da su među donatorima i javna i državna preduzeća.

Takođe, prema Zakonu o računovodstvu iz 2013, ali i predhodnih zakonskih mera, crkve i verske zajednice nemaju nikakavu obavezu da objavljuju finansijske izveštaje.

(Espreso.co.rs / Insajder)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.