OPROSTI IM BOŽE: Crkve za 14 godina dobile 88 miliona evra od države, a nisu uplatile NIJEDAN DINAR poreza Srbiji!
Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

SRAMOTA!

OPROSTI IM BOŽE: Crkve za 14 godina dobile 88 miliona evra od države, a nisu uplatile NIJEDAN DINAR poreza Srbiji!

„Ja sam to rekao i na tome ću ostati - dok se celokupna imovina ne vrati crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i crkva će plaćati poreze", izjavio je na Božić patrijarh Irinej
Objavljeno: 13:07h

Crkve su u Srbiji privilegovane na različite načine – dobijaju značajna sredstva iz budžeta, oslobođene su poreza za versku delatnost, građani iz budžeta sveštenicima plaćaju socijalno, penziono i zdravstveno osiguranje, dok one svojom imovinom upravljaju samostalno i za to nikome ne polažu račune. Država je imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata prvo počela da vraća crkvama. Uprkos svemu tome, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej nedavno je izjavio da Crkva neće plaćati državi poreze sve dok joj ne bude vraćena sva oduzeta imovina, objavio je "Insajder".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ja sam to rekao i na tome ću ostati - dok se celokupna imovina ne vrati crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i crkva će plaćati poreze", izjavio je na Božić patrijarh Irinej.

Novinari Insajdera su pokušali da pitaju patrijarha Irineja da li smatra hrišćanskim činjenicu da SPC odbija da plati porez u zemlji u kojoj je veliki broj ljudi na ivici siromaštva, a paralelno Vlada sprovodi mere štednje, međutim, patrijarh nije odgovarao na naše pozive.

SPC je kao poreski obveznik privilegovana time što je oslobođena poreza za svoju osnovnu delatnost i imovinu.

foto: AP

Takođe, SPC je favorizovana jer je ubedljivo najveći pojedinačni dobitnik budžetskih sredstava iz linije 481 namenjene nevladinim organizacijama. Prema istraživanju Insajdera, država Srbija je od 2002. do danas izdvojila više od 88 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najveći pojedinačni dobitnik Srpska pravoslavna crkva.

Država je upravo crkvama i verskim zajednicama prvo počela da vraća oduzetu imovinu. Prema podacima Agencije za restituciju Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćeno 73.150 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, a Rimokatoličnoj crkvi 3.998 hektara.

Istovremeno, na restituciju i dalje čeka na desetine hiljada građana koji plaćanje poreza ne uslovljavaju vraćanjem imovine oduzete posle Drugog svetskog rata.

Autonomija u vođenju poslova

Prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, one svojim novcem i imovinom samostalno upravljaju u skladu sa sopstvenim, autonomnim propisima. To znači da crkva sama sebe kontroliše kada je reč o prihodima i trošenju novca koji sama zarađuje na različite načine i uz poreske olakšice, a svi podaci o tome ostaju unutar crkve.

SPC ima i svoje preduzeće, čiji je zvaniči vlasnik Patrijaršijski upravni odbor, a reč je o preduzeću Patrijaršijska dobra d.o.o, za proizvodnju i prodaju vina, suvenira i sličnih proizvoda.

Prema podacima APR-a, direktor ovog preduzeća je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović. Preduzeće je osnovano 17. januara 2011. Prema analizi finansijskih izveštaja, ovo preduzeće posluje bez gubitka i do prošle godine je zaradilo 917.000 dinara.

Na svoja preduzeća i privredne delatnosti prema istraživanju Insajdera crkve plaćaju poreze, a to nalaže i zakon u kom se navodi da crkve i verske zajednice "mogu da obavljaju privrednu ili drugu delatnost na način i u skladu s propisima kojima je uređeno obavljanje tih delatnosti".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.