Roditelji, opasne su po decu, nemojte ih više koristiti! Ovo je prava istina o anatomskim cipelama za decu! (FOTO)
Foto: Profimedia

ceo život smo u zabludi?

Roditelji, opasne su po decu, nemojte ih više koristiti! Ovo je prava istina o anatomskim cipelama za decu! (FOTO)

Možda ste mislili kako pružate maksimum svom detetu ukoliko mu kupujete anatomske cipele, međutim izgleda da to čini više štete nego koristi
Objavljeno: 18:21h

Nakon statusa, javili su ljudi koji podržavaju doktora i koji smatraju da anatomske cipele nisu neophodne.

- Jedina sam sa našeg Balkana na praksi u Nemačkoj na ortopediji. Radim obuću osobama se teškim deformacijama stopala, a takođe i čitanje otiska stopala i izrada uloška prema dijagnozi ortopeda. Jedno sam primetila i na to se nikad neću naviknuti i prihvatiti, a to je da ovde masivno svima propisuju uloške kao radi prevencije, a u biti je samo zarada bitna a pacijent manje-vise nebitan, napisala je njegova koleginica.

foto: Shutterstock

Dr. Relić Miloš, specijalista pedijatrije iz ordinacije "Dr. Raketić", kaže za Espreso.co.rs kako je nošenje anatomskih cipela sa uloškom individualno iskustvo i zavisi od slučaja do slučaja.

- Ukoliko dete ima neku vrstu deformiteta stopala ili gazi "ka unutra", svakako je savet da nosi cipele sa uloškom koje su ojačane ili kožne.

Dr. Miloš Relić smatra da ne treba tek tako kupovati deci anatomske cipele sa uloškom. Ukoliko je reč o zdravom detetu koje nema nikakvih problema sa stopalima, anatomske cipele nisu potrebne i doktor ih ne preporučuje.

On je takođe napomenuo kako deca u fazi prohodavanja trebaju da koriste jače i dublje cipele, a kada se obuća izliže, treba je promeniti.

foto: Stock

Doktor Siniša Dučić, ortoped, ranije je za beogradsku štampu izneo mišljenje koje bi moglo da da pravi odogvor na ovu dilemu:

- Ravna stopala u velikom broju slučajeva ne treba lečiti, izjavio je on. - To je jedna anatomska varijacija u razvoju stopala, 90 odsto dece sa tri godine ima ravna stopala, a od njih s devet godina ravna stopala ima samo 20 odsto mališana. Niko u svetu ne leči ravna stopala. Kod 70 odsto dece ravno stopalo prođe samo od sebe, lečili ga ili ne lečili.To je stav ortopeda sa Univerzitetske dečje klinike, ističe ovaj ortoped. On objašnjava da korektivnu (ortopedsku) cipelu ima smisla dati samo ako dete ima bolove u listu noge. Cipela neće ispraviti ravno stopalo, jer to je anatomska varijacija, već će samo nekada podići svod stopala i smanjiti bol koja poneka deca imaju.

Roditeljima ostaje da budu oprezni sa anatomskom obućom za klince - jer nekad umesto pomoći, mogu dobiti - novi problem!

(Jelena Jovanović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.