Asteriks, Iznogud, Hogar: 10 strip junaka od kojih vam se kez odmah navlači na lice! (FOTO)
Foto: Reprint

Sreća, radost, uživancija

Asteriks, Iznogud, Hogar: 10 strip junaka od kojih vam se kez odmah navlači na lice! (FOTO)

Predstavljamo vam neke od najboljih stripova koji su stekli kultni status na ovim prostorima. Uživajte!
Objavljeno:

Gaston Gaston, odnosno Gaša Šeprtlja u srpskom prevodu, je belgijski humoristički strip autora Andrea Frankena u stripskom magazinu Spiru (Le journal de Spirou), gde se prvi put pojavio 28. februara 1957. godine. Na ovim prostorima se objavljuje neprekidno od 1965. godine u časopisima i albumima i predstavlja jedan od najpopularnijih stranih stripova.

foto: Reprint

Strip prati dogodovštine glavnog junaka koji radi u magazina koji se zove upravo Spiru. Većina štosova se zasniva na njegovoj lenjosti, zabušavanju ili pronalaženju raznih alatki i uređaja koji bi ubrzali produkciju magazina ili su nešto sasvim nevezano sa radom redakcije. Svako takvo "majstorisanje" se, po pravilu, završi pravom katastrofom: poplavom, požarom ili uništavanjem redakcije.

foto: Reprint

"Gaša Šeprtlja" je u Srbiji premijerno objavljen 12. oktobra 1965. u novosadskom časopisu Panorama. Od tada je neprekidno izlazio u brojnim listovima kao i u osam kolornih albuma "Dečjih novina". Najpopularniji je bio u prevodima novosadskog prevodioca Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i Taličnog Toma i Asteriksa. Po izboru čitalaca pariskog lista Mond, Gaston je uvršten u izbor "100 najboljih knjiga 20. veka". Spiru i Fantazio Lik Spirua, hotelskog liftboja, stvorio je francuski crtač Rober Velter 1938. godine, koji je kao tinejdžer i sam radio kao liftboj. Crtanje je 1948. godine preuzeo Žiže, koji je stvorio Spiruovog saputnika Fantazija i tada je od kratkih stripova nastao prvi album.

foto: Reprint

"Avanture Spirua i Fantazija" je serijal koji je započeo Žižeov asistent Franken. Od 25. albuma autori su bili Furnije, Tom i Žanri i mnogi drugi. U Belgiji i Francuskoj 2016. je izašao 55 broj.

foto: Reprint

Spiru je, u početku, bio liftboj u izmišljenom hotrlu Mistik, ali je u nekom trenutku "postao" novinar istimenog magazina iako je na sebi zadržao crvenu uniformu. Fantazio je njegov kolega iz redakcije i prijatelj, koji ga prati u avanturama, a tu je i njegove verni ljubimac veverica Spip.

foto: Reprint

U Jugoslaviji je izlazio u magazinima Panorama, Biser Strip i Stripoteka kao i u nekoliko zasebnih albuma, a danas izlazi u okviru edicije Karusel. U nekim strijim izdanjuma prevođen je i kao Spira i Ćira.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.