Asteriks, Iznogud, Hogar: 10 strip junaka od kojih vam se kez odmah navlači na lice! (FOTO)
Foto: Reprint

Sreća, radost, uživancija

Asteriks, Iznogud, Hogar: 10 strip junaka od kojih vam se kez odmah navlači na lice! (FOTO)

Predstavljamo vam neke od najboljih stripova koji su stekli kultni status na ovim prostorima. Uživajte!
Objavljeno:

Tintin Tintin, odnosno Tintinove avanture, je serija stripova koje je nacrtao i osmislio Belgijanac Žorž Remi, poznatiji pod umetničkim imenom Erže (1907–1983). Strip se prvi put pojavio 10. januara 1929. godine u dečjem dodatku belgijskog časopisa "Dvadeseti vek" (Le Vingtième Siècle). Od tada pa do 1983. godine kada je preminuo Erže izašlo je tačno 23 stripa, a naknadno je izašlo još 7 epizoda koje nije nacrtao Erže.

foto: Reprint

Glavni junak stripa je mladi i naivni belgijski reporter Tintin, koga u avanturama prati njegov verni pas Sneško. Ostali junaci su: nesposobni detektivi Tomson i Tompson, koji liče kao da su blizanci a jedno se razlikuju po brkovima, dežurni zajedljivac kapetan Hadok i lečeni alkoholičar u pokušaju, nagluvi ali bistri profesor Lakmus.

foto: Reprint

Serija stripova Avanture Tintina postigla je veliki uspeh širom Evrope i sveta i bila prevedena je na preko 50 svetskih jezika. Po stripu si snimljene crtana serija i igrani film. Talični Tom Talični Tom (u originalu Lucky Luke) je definitivno jedan je od najpopularnijih stripova u Evropi! To je komični vestern koga je osmislio Belgijanac Moris de Bever. Posle prvih 10 epizoda (od 1957. godine), pa do kraja svog života scenario je pisao Rene Gošini, potom Bob de Grot, Žan Leterži i drugi.

foto: Reprint

Lik Taličnog Toma nadahnut je ulogama glumca Garija Kupera. Obučen je u prepoznatljivo kaubojsko odelo sa crvenom maramom i šeširom. U potezanju pištolja je brži od svoje senke.

foto: Reprint

Najveći neprijatelji su mu braća Dalton: Džo, Džek, Vilijam i Averel (svaki viši i gluplji od prethodnog) i mama Dalton. Tu je i Kalamiti Džejn, neotesana kaubojka koja pije, psuje, podriguje i obara muškarcima ruke. Verni pratioci i prijatelji kroz njegove brojne avanture na Divljem zapadu su konj Džoli Džamper, a ponekad i najgluplji pas na svetu Rantanplan, čije ime su različiti domaći izdavači različito prevodili, kao Lajavko, Šaponja i Buvara.

foto: Reprint

Talični Tom se u Srbiji i na prstoru bivše Jugoslovije objavljuje više od pola veka, a premijeru je imao početkom 1960-ih u beogradskom listu Kekec. Imena likova smislio je pisac i pesnik Duško Radović, tada član redakcije, scenarista stripova i prevodilac sa francuskog.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.