MOGLO JE BOLJE OD ŠLJAŠTEĆE FONTANE? Bilo je 70 ideja za TRG SLAVIJA - ovo su neke od najboljih! (FOTO)
Foto: Dragan Kadić, 1X2STUDIO

moglo je, ali nije!

MOGLO JE BOLJE OD ŠLJAŠTEĆE FONTANE? Bilo je 70 ideja za TRG SLAVIJA - ovo su neke od najboljih! (FOTO)

Izgradnja muzičke fontane na Slaviji koštala je skoro dva miliona evra, a trenutna ideja "pobedila" je 70 drugih. Zašto?

Objavljeno:
foto: METAR + Arhitektonski atelje AA

Još jednu drugu nagradu dobili su i Re:A.C.T., odnosno Grozdana Šišović, Dejan Milanović, Aleksandra Bogdanović, Luka Jovićević.

"Voda i vegetacija u središtu saobraćajnog kružnog toka koriste se kao motiv i sredstvo da na ekspresivan i interaktivan način uvedu temu ekologije i prirode u centar grada. Kao središnji motiv trga, voda se postavlja u laki okvir uvek prisutne strukture koja omogućava da se vizuelni izraz fontane formira kao reakcija na uslove gradske atmosfere. Promenljivost izgleda fontane u odnosu na vremenske uslove, frekventnost saobraćaja, zvuk i/ili količinu čestica u vazduhu, pored estetskih doživaljaja pruža i priliku da se na direktan način vidi, oseti i prati disanje ekosistema u jednom gradskom mikroambijentu", stoji u opisu njihovog rešenja.

foto: Re:A.C.T.

Još jedan drugonagrađeni projekat odradili su Drecun Vladica, m.arch. Milivojević Miloš, m.arch, Mitrović Jovan, d.i.a, Folić Milena, d.i.a., Hadžiahmetović Aida, d.i.a, a 3d model: Ljubić Slavoljub, d.i.a, konsultant za fontansku tehniku Željko Petkovski, d.i.m.

"Fontana zauzima centralnu poziciju trgaa njen oblik se nameće kao nastavak saobraćajnog rešenja. Glavna vodena forma se nalazi u osi Bulevara Oslobođenja i daje novu dimenziju vizurama iz tog pravca sa kog se i najbolje sagledava, zahvaljujući profilu i morfologiji terena. Fontana je oblika plitkog, konkavnog tanjira sa upuštenim delom gde su glavne vodene atrakcije", piše u njihovom objašnjenju ovog projekta.

foto: Drecun Vladica, Milivojević Miloš, Mitrović Jovan, Folić Milena, Hadžiahmetović Aida

Otkupljeni projekat za fontanu na Slaviji je idejno rešenje 1X2STUDIO, odnosno rešenje koje su projektovali doc. Zoran Abadić d.i.a, Dušan Milovanović d.i.a, Jelena Bogosavljević m.arch, Jelena Zagorac m.arch Milan Karaklić m.arch. Međutim, iako je njihovo rešenje otkupljeno, ipak je fontana rađena po drugom projektu.

foto: 1X2STUDIO

"Kao krug, Slavija je događaj koji zahvata u kružno kretanje, pre svega vozače. Projektom su prepoznate zadate zone podzemnih prolaza kao mogućnost da se na tom podzemnom nivou još jednom afirmiše krug kao forma i kao događaj, ovaj put u vidu pešačkog kretanja. Postiže se neprekinuti tok kretanja pešaka, koji je do sada rasparčavanjem trotoara bio usporen. Kaskadni pad karaketerističan za fontanu kao formu spektakla je ovde interpretiran u vidu zaseka kojim je na podzemnom nivou načinjen prostor za smeštanje ljudi koji su izloženi prizoru spektakla".

Detaljan prikaz svih nagrađenih radova, uz redigovana obrazloženja njihovih autora možete pogledati OVDE.

(M.R.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.