MOGLO JE BOLJE OD ŠLJAŠTEĆE FONTANE? Bilo je 70 ideja za TRG SLAVIJA - ovo su neke od najboljih! (FOTO)
Foto: Dragan Kadić, 1X2STUDIO

moglo je, ali nije!

MOGLO JE BOLJE OD ŠLJAŠTEĆE FONTANE? Bilo je 70 ideja za TRG SLAVIJA - ovo su neke od najboljih! (FOTO)

Izgradnja muzičke fontane na Slaviji koštala je skoro dva miliona evra, a trenutna ideja "pobedila" je 70 drugih. Zašto?

Objavljeno:

Muzička fontana na Slaviji podelila je javnost, i poslednjih dana glavna je tema u medijima, uglavnom zbog novčanog iznosa koji je uložen u ovaj projekat.

Mnogi misle da ova fontana, koja je koštala skoro dva miliona evra nije ni estetski prikladna, i po mišljenju mnogih pravi je kič, potpuno nebezbedna jer zbog napadnih boja odvlači pažnju vozača, a voda koja se preliva može da napravi posebne probleme vozačima.

Inače, za ovaj urbanističko - arhitektonsko rešenje uređenja neposredne zone Trga Slаvija sа fontаnom u Beogrаdu stiglo je čak sedamdeset radova. Kako piše portal "Superprostor" to je neočekivano veliki broj s obzirom na problematičnost koncepcije konkursa, predodređenost rešenja koja je nametnuta konkursnim uslovima i relativno skromni nagradni fond u odnosu na obim zadatka.

foto: Fonet / Nenad Orević

Inače, prva nagrada nije dodeljena , što je postala česta praksa, i prema navodima ovog portala, osim što diskredituje žiri, donekle obesmišljava učešće na javnom konkursu. Dodeljene su četiri jednakovredne druge nagrade (umanjene na po 250.000 dinara), dva jednakovredna otkupa (umanjena na po 50.000 dinara) i jedna pohvala bez novčanog iznosa.

Drugu nagradu dobili su 4od7 Arhitektura, odnosno Đorđe Stojanović, d.i.a. Milutin Cerović, d.i.a. Anđela Karabašević, d.i.a. Milica Tasić, d.i.a. Bogdan Obradović, d.i.a., kao i saradnici: Studio doktor Fried (animacija) Đorđe Matić, inženjer građevine.

foto: 4od7 Arhitektura

"Prostorni identitet trga se sagledava kroz intenzitet različitih tokova kretanja i efekte koji nastaju njihovim preplitanjem, pre nego kroz njegovu fizičku strukturu. Prostorno-programsko rešenje nastoji da okruženje Trga Slavija sagleda kroz pokret i promene kao pojmove putem kojih može biti opisan postojeci karakter trga, kao i kroz dinamiku otvorenog javnog prostora u vidu oscilacija temperature i padavina", navedeno je u opisu ovog rada.

Drugu nagradu su takođe dobili METAR + Arhitektonski atelje AA, i arhitekte Nikola Stevanović m.arch, Vladimir Radulović m.arch, Vanja Enbulajev m.arch, Vojislav Stevanović mr.arh, kao i saradnici: Bojana Dimitrijević, m.arch, Milica Đoković, m.arch.

foto: METAR + Arhitektonski atelje AA

"Predloženo rešenje predviđa spuštanje trga ispod nivoa kolskog saobraćaja. Formiranjem podzemnog centralnog trga, dobija se multifunkcionalan prostor koji objedinjuje podzemne pešačke trase, komercijalne i rekreativne sadržaje. Umesto uobičajenih podzemnih prolaza kao pešačkih trasa sa komercijalnim sadržajem, predloženi su prostori koji podržavaju rekreativne aktivnosti. Time se naglašava gradski karakter Slavije – užurbanost, prolaz, aktivnost", navedeno je u opisu ovog rešenja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.