Rekao mi je: Ne plašim se ni MALOG, ni VELIKOG ALEKA! Dao je otkaz trudnici, a zakon i država mu ne mogu ništa!
Foto: Facebook

srpska posla

Rekao mi je: Ne plašim se ni MALOG, ni VELIKOG ALEKA! Dao je otkaz trudnici, a zakon i država mu ne mogu ništa!

- Ne mogu ja da rizikujem s tobom, da tebe držim, a već mogu da uzmem radnicu koja će da radi - bio je brutalan poslodavac prema ovoj ženi

Objavljeno:

- Kad sam došla u kancelariju po platu, posle svega ovoga, Bojana, zamenica direktora mi je rekla ovako:

- Moram da te pitam nešto, smatram da te nikad nismo nešto oštetili Pricča se po firmi kako sam ti dala otkaz jer sam trudna, kako sam ja baba roga, kako ćes da nas tužis...

foto: Facebook

Na to se ubacio direktor Dragoslav i rekao:

- Ti si potkovana sa svime time, znaš šta je tu najgore? Priča se da ti hoćeš da prijavis ovoj,onoj... ovo ti pričam samo da znaš...ja se lično ne bojim nikoga, ti možeš da ideš i kod malog Aleka.. Po svemu ispada kao da tebi firma nije omogućila...Pa da je ovo normalna država,bilo bi drugačije..

Na to se Bojana, zamenica direktora i njegova ćerka ubacuje i dodaje:

- Ne znam Tamara da li me razumeš? Nisi mi sigurna kao radnik jer meni sad kreću odmori, a šta ako ti ne budeš mogla da radiš i budeš morala da uzmeš bolovanje? Ne mogu ja da rizikujem sa tobom, da tebe držim, a već mogu da uzmem radnicu koja će da radi! - prepričava Tamara.

Iz ove firme za Espreso nisu želeli puno da komentarišu Tamarine navode:

- Ne želim da komentarišem ništa. Ona vrlo dobro zna istinu. Ako će da nas tuži neka sudi, sve stvari koje je iznela na društvenim mrežama neka kaže na sudu i to je to.

Savić: Bojim se da ovde neće biti pravde

Da je zakon koji štiti trudnice samo mrtvo slovo na papiru potvrđuje i Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata koja kaže da su male šanse da Tamara istera pravdu na čistac, kao i da će ovakvih slučajeva, na žalost biti sve više!

- Za nas u sindikatu ovo nije iznenađenje. Ovo je, na žalost samo jedan od slučajeva.

foto: Fonet

- Više puta smo razgovarali sa poslodavcima koji su otpuštali trudnice. kad ih pitamo zašto im daju otkaz kad oni trudnici daju samo jednu platu a ostalo ide na teret države, odnosno zdravstvenog fonda, oni kažu: država nas ne isplaćuje, uskrati nas... Tako zakaže država, poslodavci se dovijaju, i nastane problem po ženu.

- Jedan od najvećih problema je to što je rad na neodređeno raritet, a poslodavci mahom ljude zapošljavaju na određeno, ili još gore - na lizing.

- Kad žena ostane u drugom stanju, ona ne može da dokaže koji je razlog za neprodužavanje ugovora, da li zbog trudnoće, ili kako poslodavac tvrdi - isteka ugovora.

- Što se konkretnog slučaja tiče, velike su šanse da devojka neće doći do pravde ni pred sudom jer je, kako sam shvatila po medijskim člancima, njen ugovor istekao. I tu dolazimo do problema o kom sam govorila - teško je dokazati zbog čega je došlo do njegovog prekida. Tako ceo slučaj postaje vrzino kolo, i baš zbog ovakvih peripetija mnogo žena ni ne prijavljuje slične slučajeve - zaključuje Ranka Savić.

(Suzana Trajković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.