Koliko je država platila za lečenje Srba u inostranstvu, a koliko građani porukama? UPOREDILI SMO I DOBILI ŠOK PODATKE!
Foto: Profimedia, Fonet, Shutterstock

mrtva trka

Koliko je država platila za lečenje Srba u inostranstvu, a koliko građani porukama? UPOREDILI SMO I DOBILI ŠOK PODATKE!

Pitali smo ministarstvo zdravlja koliko su novca dali na lečenje naših građana u inostranstvu, a onda smo isto pitanje postavili i trenutno najaktuelnijoj fondaciji "Budi human"

Objavljeno: 22:01h
Milica Božinović

Ljiljana je za naš portal otkrila i da je tokom 2016. godine preko 65 dece i 125 odraslih poslato na neki vid lečenja ili terapije, a da je putem donacija, takođe u 2016. godini prikupljeno 123.698.592 dinara.

Pored poteškoća i različitosti osoba sa retkim bolestima oni i njihove porodice se suočavaju sa brojnim drugim problemima kao što su traganje za dijagnozom, nedostatak informacija o samoj bolesti, visoka cena lekova, te samim tim neadekvatna terapija, socijalna izolacija i drugo.

Iz Budžetskog fonda najčešće je lečenje u inostranstvu odobravano za neurološke bolesti kao što je cerebralna paraliza i teška oboljenja krvnih sudova mozga, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkološka oboljenja, stečena oboljenja očiju kod prevremeno rođene dece, kažu iz resornog ministarstva za Espreso.co.rs.

foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

U ministarstvu zdravlja za naš portal rekli su da je u toku 2016.godine, na lečenje naših državljana u inostranim medicinskim centrima odobreno 150.322.744,01 rsd i 9.442,75 švajcarskih franaka.

Dakle - samo jedna fondacija je za jednu godinu skupila sumu približnu državnim izdvajanjima. Kad na to dodate ostale fondacije - tužno je, ali ispada da su građani ti koji više od države pomažu bolesnima!

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko, početkom ove godine izjavio je da će budžetski fond za 2017. godine iznositi 1,1 milijardi za lečenje, dijagnostiku i negu obolelih od retkih bolesti iznositi 1,1 milijardi dinara, što je, kako je naglasio, 50 odsto više nego prošle godine, a 10 puta je više novca, nego 2012. kada je fond oformljen.

Iz ministrastva zdravlja za Espreso.co.rs kažu da je država Srbija za lečenje u inostranstvu od 2014. godine do danas izdvojila preko RFZO i Budžetskog fonda ukupno 1.656.736.346 dinara i 146.147 evra ili ukupno oko 13.615.545 evra. Uzimajući u obzir i sredstva opredeljena za lečenje obolelih od retkih bolesti od 2014. godine država je ukupno izdvojila 3.951.736.346 dinara ili oko 33 miliona evra, a da je na lečenje i kontrolne preglede u inostranstvo upućeno 1.556 osoba, pre svega dece.

UPUT ZA STRANE KLINIKE

Postupak za upućivanje na lečenje u inostranstvo pokreće se na zahtev pacijenta, koje je osiguranik RFZO. Podrazumeva se da je prethodno pacijent već lečen u nekoj klinici u Srbiji, čiji su lekari i dali predlog za nastavak lečenja u inostranstvu, jer smatraju da su sve terapijske mogućnosti u našoj zemlji iscrpljene.

Zahtev se podnosi prvostepenoj republičkoj stručnoj komisiji, sačinjenoj od naših lekara, različitih specijalnosti. Na osnovu stručnog nalaza, ocene i mišljenja veća lekarske komisije da su iskorišćene sve mogućnosti lečenja u našoj zemlji, saglasnosti inostrane zdravstvene ustanove o prijemu osiguranog lica na lečenje i utvrđenog dana prijema na lečenje, komisija donosi rešenje o upućivanju na lečenje u inostranstvo.

U slučaju da je pacijent odbijen za lečenje u inostranstvu, u drugom stepenu odluku o upućivanju na lečenje u inostranstvo donosi direktor RFZO, što je zakonska mogućnost koju su pojedini čelnici RFZO u nekoliko navrata iskoristili, najčešće pod pritiskom javnosti.

(M.Božinović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.