Koliko je država platila za lečenje Srba u inostranstvu, a koliko građani porukama? UPOREDILI SMO I DOBILI ŠOK PODATKE!
Foto: Profimedia, Fonet, Shutterstock

mrtva trka

Koliko je država platila za lečenje Srba u inostranstvu, a koliko građani porukama? UPOREDILI SMO I DOBILI ŠOK PODATKE!

Pitali smo ministarstvo zdravlja koliko su novca dali na lečenje naših građana u inostranstvu, a onda smo isto pitanje postavili i trenutno najaktuelnijoj fondaciji "Budi human"

Objavljeno: 22:01h
Milica Božinović

Srbija je zemlja apsurda. U poslednje vreme svedoci smo sve češće prakse slanja dece na lečenje u inostrane centre, a novac je u većini slučajeva prikupljen putem slanja sms poruka. Da li živimo u državi koja samo na ovaj način može obezbediti adekvatno lečenje obolelim sugrađanima?

DECU LEČIMO SMS-OVIMA, A DRŽAVU PLJAČKA KO KAKO STIGNE! Srbijo, stidiš li se bar malo? (FOTO)

Postavlja se pitanje, zbog čega je ova praksa kod nas i dalje najučestalija i zašto je država nemoćna da pomogne svojim građanima iako postoje uslovi za to?

Vlada Republike Srbije je 30. avgusta 2014. godine osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u našoj državi. Procenjuje se da oko pola miliona građana u Srbiji živi sa nekom retkom bolešću.

foto: Zorana Jevtić

Za terapiju retkih i neizlečivih bolesti, čije lečenje traje uglavnom doživotno, potrebno je odvojiti mnogo više novca nego za one "bezopasnije" bolesti.

Početni novac za rad Fonda od milion evra obezbedila je Vlada Srbije, da bi zatim od Ministarstva rada pristiglo još dva miliona evra koji su bili namenjeni nevladinim organizacijama, ali je novac pristizao i od kompanija i pojedinaca.

Ipak, u ovom trenutku postoji nekoliko desetina humanitarnih fondacija koje prikupljaju novac za lečenje dece u inostranstvu, ali i u Srbiji, a iznos prikupljenih sredstava dolazi do broja od čak nekoliko stotina hiljada evra.

Čini se da građani više poverenja imaju u svoje sugrađane i njihovu empatiju kao nešto što će ih dovesti do mogućeg rešenja problema, nego u ministrastvo zdravlja i društvo uopšte.

Zato smo istražili: da li više novca za lečenje u stranim centrima izdvajaju građani preko SMS - a ili država?!

Na slici: jedna od akcija "Budi human"

foto: Budihuman.rs

U humanitarnoj fondaciji "Budi human" za Espreso.co.rs kažu da je njihov cilj obezbediti novac za lečenje obolelih i da je sve veći broj korisnika koji im se javljaju za pomoć.

- Naša fondacija ne sakuplja novac samo za lečenje dece u inostranstvu već i za lečenje na privatnim klinikama u Srbiji - kaže Ljilja Kuzmanović, direktorka ove fondacije i dodaje da je njihov sajt transparentan i da se u svakom trenutku može videti koliko je sredstava u tom trenutku uplaćeno za određenog korisnika.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.