DA LI FESTIVAL ANGAŽOVANOG ETNOGRAFSKOG FILMA "VIZANTROP" MOŽE DA BUDE DRUGAČIJI? Sebi su zadali samo JEDNU MISIJU
Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“, Foto: Vizantrop

festivali u beogradu

DA LI FESTIVAL ANGAŽOVANOG ETNOGRAFSKOG FILMA "VIZANTROP" MOŽE DA BUDE DRUGAČIJI? Sebi su zadali samo JEDNU MISIJU

Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ održaće se po peti put, a nada u ovaj događaj je u vezi sa sveobuhvatnijim prilaskom društvenim problemima

Objavljeno:
Verica Arsić

Uskoro se u Beogradu održava peti po redu Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ od 23. do 26. novembra u prostorijama Centra za kulturu Vlada Divljan, jedan od retkih festivala koji je svojim izborom usmeren na spoj umetničke i naučne obrade društvenih problema.

Kako filmski festivali u Srbiji podilaze javnom mnjenju u oba smera - elitističkom i komercijalnom, izbor prikazanih filmova često obuhvata prežvakane teme aktivizma bez inovativnog pristupa problemu.

Centar za kulturu Vlada Divljan
Centar za kulturu Vlada Divljanfoto: Vizantrop

Kako se novinarki Espresa čini, "Vizantrop" ipak omogućava originalnost u razmatranju ideja jer prikazuje i filmove koji svojim narativom pokušavaju da prevaziđu društvene probleme o kojima govore. Te, iako ne dolazi do originalnosti u izboru teme, ona se uspostavlja u celovitoj obradi pitanja. Time se izbegava prikazivanje filmova koji isključivo ostaju u okviru pukog vizualizovanja problema što ponekad dovodi do čiste eksploatacije individue, grupe ili zajednice o kojoj se govori.

Poster Festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“
Poster Festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ foto: Vizantrop

Raniji filmovi prikazani na "Vizantropu" gajili su, kao i sam festival, angažovanost, ali slavili su i pojam života.

Autori i publika izgrađuju dijalog zajedništva, u kome je cilj prikazivanje i prihvatanje različitosti među identitetima i etničkim grupama širom Evrope. „Vizantrop“ okuplja mlade ljude iz regiona i Evrope koji će učestvovati u različitim panelima koji se bave odnosom društvene angažovanosti i filmskog (dokumentarnog / etnografskog) stvaralaštva, ukazao je na suštinu festivala osnivač i selektor Relja Pekić.

Kako su nas iz organizacije obavestili zarad boljeg razumevanja različitih problema o kojima entografski i angažovani antropološki film može da govori, selektorke i selektrori podelili su program u dve veće, a suštinski četiri kategorije.

  1. Takmičarska kategorija: Jednakost i zajedništvo
  2. Informativne kategorije: Ženski film
  3. Informativne kategorije: Ekologija i društveni aktivizam
  4. Informativne kategorije: Studentski film

Na pitanje kakvi nas filmovi očekuju na "Vizantropu", sagovornik Relja Pekić je istakao da će kao i do sada biti prikazani između ostalog i "filmovi koji ukazuju na sindikalna radnička udruživanja ili zajednice koje pružaju otpor državnim mehanizmima u sprečavanju narušavanja ekoloških sredina".

Glerija u skolopu festivala
Glerija u skolopu festivalafoto: Vizantrop

Potom, govoreći o samom pojmu vizeulne antropologije istakao je da filmovi koji se nalaze u selekciji sebe posmatraju, to jest autori i autorke ih posmatraju "kao instrument ukazivanja na društvene probleme ili borbe za poboljšanje položaja različitih indogenih ili drugih etničkih skupina."

Ali, čini se da je u celoj zbrci oko pojma antropološkog i etnografskog filma, selektorima i selektorkama vrlo bitno da se u filmovima prepozna "kontinuirani saradnički odnos između istraživača i subjekta" koji otkriva "kaleidoskop etičkih pitanja koji istraživače i istraživačice kopkaju na etnografskom terenu".

Šta je težnja festivala?

Misija festivala jeste da ohrabruje istraživačke i stvaralačke pristupe u angažovanim antropološkim filmovima, da edukuje publiku o načinima uočavanja i prihvatanja raznolikosti lokalnih, kulturnih tradicija i da ukazuje na značaj kulturoloških specifičnosti i važnost očuvanja kulturnog nasleđa.

Jedna od mogućnosti tokom festivala
Jedna od mogućnosti tokom festivalafoto: Vizantrop

Da li će i peti po redu Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ ponuditi drugačiji pristup pojmu anagažovanosti kao što je do sada ili će se istrošiti u kaši umetničke želje za društvenom promenom, možete sami proveriti od 23. do 26. novembra u prostorijama Centra za kulturu Vlada Divljan, a za kartu vam ne treba novac jer je ulaz besplatan.

Bonus video:

00:53

DA LI U BOŽIĆNIM OBIČAJIMA IMAMO TRAGOVE MAGIJE?! Etnolog o različitim kulturama u Srbiji: OVO je najbitnije za badnje veče!

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.