ŽENI SA INVALIDETOM SU NAPLATILI VAĐENJE LIČNE KARTE 10.000 DINARA?! Šta se krije iza sramotnog slučaja?
Foto: Petar Lazović

stop diskriminaciji!

ŽENI SA INVALIDETOM SU NAPLATILI VAĐENJE LIČNE KARTE 10.000 DINARA?! Šta se krije iza sramotnog slučaja?

Da li zaista osobe sa invaliditetom lična dokumenta plaćaju i tri puta skuplje?
Objavljeno:

- Sramno je od notara to što je uradio, iskoristivši njenu nepokretnost da bi došao do zarade. Inače, nije to priča koja "pije vodu", a baka je jedna u milion. Milion puta sam sama vadila dokumenta, i nikada nisam platila ni dinara više nego drugi! To bi bio baš veliki vid diskriminacije, a to Srbija sebi ne sme da dozvoli! To bi bilo van svake pameti.

- Ipak, ono što je glavni problem za osobe sa invaliditetom je to što ne postoji jasna procedura za one koji ne mogu da izađu iz kuća.

Da vađenje lične karte nije skuplje za osobe sa invaliditetom potvrdio nam je i Mikica Budimirović, izvršni direktor Saveza "Forum mladih sa invaliditetom Srbije".

BILI SMO U ZABRANJENOJ ZEMLJI ZA OSOBE SA INVALIDITETOM: A nismo mrdnuli iz Beograda! (VIDEO)

foto: Espreso

Vađenje dokumenata za osobe sa invaliditetom košta koliko i sve druge. Baka koja je platila notara, a koju je lična karta koštala 10.000 dinara je usamljen slučaj. Nju su "odrali", i to je strašno, ali je ona redak slučaj u Srbiji.

A kako inače oosbe sa invaliditetom koje nisu u mogućnosti da odu i izvade lična dokumenta, mogu to da završe a da im to neko ne naplati troduplo više?

To je moguće ako se bliži srodnik osobe sa invaliditetom odnosno lice koje živi u zajednici sa nepokretnim licem, ili se stara o istom, obrati organizacionoj jedinici ovog Ministarstva po mestu prebivališta nepokretnog lica, pri čemu će priložiti dokaz o opravdanosti razloga zbog koga je potrebno navedeni zahtev primiti van prostorija ovog Ministarstva.

Ukoliko nadležni organ oceni da postoje opravdani razlozi, zahtev za izdavanje biometrijskih dokumenata će primiti, a po izradi iste i uručiti podnosiocu zahteva, van prostorija Ministarstva, piše na sajtu Mup-a.

(Suzana Trajković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.