ŽENI SA INVALIDETOM SU NAPLATILI VAĐENJE LIČNE KARTE 10.000 DINARA?! Šta se krije iza sramotnog slučaja?
Foto: Petar Lazović

stop diskriminaciji!

ŽENI SA INVALIDETOM SU NAPLATILI VAĐENJE LIČNE KARTE 10.000 DINARA?! Šta se krije iza sramotnog slučaja?

Da li zaista osobe sa invaliditetom lična dokumenta plaćaju i tri puta skuplje?
Objavljeno:

U medijima se prethodnih dana pojavila priča o baki iz Beograda koja je osoba sa invaliditetom, a koja je nedavno platila 10.000 dinara vađenje nove lične karte.

Naime, kako je jedan beogradski medij preneo, baka koja nije bila u mogućnosti da izvadi ličnu kartu sama morala je da angažuje notara koji joj je svoje usluge naplatio 3.700 dinara, pa je vađenje ličnog dokumenta koštalo skoro 10.000 sa svim ostalim troškovima!

Tragom ove priče pozvali smo nekoliko sagovornika kako bismo proverili da li su osobe sa invaliditetom na ovaj način dodatno diskriminisane, sa kakvim se oni problemima susreći, ali i šta mogu da urade da ih neko ne nasamari i usluge i naplati više od njihove realne cene!

Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom za Espreso kaže da je slučaj bake koja je vađenje ličnih dokumenata platila čak 10.000 dinara poslat na proveru.

foto: Nebojša Mandić

- Mi ćemo podneti pritužbu u kancelariji poverenice za zaštitu prava da se konkretno taj slučaj ispita. Tako ćemo pokrenuti neku proceduru da vidimo da li osobe sa invaliditetom mogu da budu oslobođene plaćanja, kao i njihove organizacije. Svakako, ovaj slučaj će se ispitati - kaže direktorka nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Do sada sličnih žalbi nacionalnoj organizaciji, prema Ivankinim rečima - nije bilo.

Da li zaista osobe sa invaliditetom lična dokumenta plaćaju i tri puta skuplje?

Ljupka Mihajlovska iz pokreta "Dosta je bilo" za Espreso kaže da to nije tačno, a da je baka redak slučaj.

foto: Petar Lazović

Ako ste osoba sa invaliditetom, ne možete da odete po ličnu kartu, evo kako da vas ne oderu!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.