IZNENADIĆETE SE KADA ČUJETE: Nova godina se nije uvek proslavljala 1. januara! (FOTO)
Foto: Fonet

od kulture do kulture!

IZNENADIĆETE SE KADA ČUJETE: Nova godina se nije uvek proslavljala 1. januara! (FOTO)

Sigurno ste se nekada zapitali zašto uopšte slavimo Novu godinu? Iskreno, nema ničega posebnog u tome, a ljudi su napravili pravu feštu oko celog događaja
Objavljeno: 11:05h

Zima u njihovim krajevima je počinjala u novembru, pa su oni tada završavali žetvu, okupljali se i slavili dobru godinu, ali i zasluženi odmor.

Svi ovi običaji su ustvari paganski i postojali su Evropi dugo pre dolaska hišćanstva. Ova religija je dugo zazirala od slavljenja Nove godine jer su smatrali da se tu nlaaze ostaci starih verovanja.

Tokom dobrog dela srednjeg veka za početak godine uzimao se najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

foto: Shuterstock

Tek od 12. veka i crkva polako prihvata 1. januar kao prvi dan nove godine. Ipak, pitanje kada počinje sledeća godina zapravo ni danas nije rešeno na svetskom nivou.

Danas stvari stoje malo drugačije. Većina evropskih zemalja računa vreme

po gregorijanskom kalendaru, a 1. januar se obeležava kao početak nove godine. Ipak, nije svuda tako. Jevreji slave Novu godinu 6. septembra, Kinezi krajem januara ili početkom februara, dok Indijci imaju čak nekoliko Novih godina.

U Srbiji se Nova godina čeka 31. decembra, a mnogi se i dalje vesele 13. januara, kada slave Srpsku novu godinu po julijanskom kalendaru.

foto: Fonet

Kad god da je čekate, bitno je da u Novu godinu uđete sa ljudima koje volite. Gde ćete je dočekati, kada i kako je manje važno. Ukoliko razmišljate pozitivno, ići ćete napred i niko vam neće moći ništa. Sa nadom u bolje sutra, srećna Nova godina!!

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.