IZNENADIĆETE SE KADA ČUJETE: Nova godina se nije uvek proslavljala 1. januara! (FOTO)
Foto: Fonet

od kulture do kulture!

IZNENADIĆETE SE KADA ČUJETE: Nova godina se nije uvek proslavljala 1. januara! (FOTO)

Sigurno ste se nekada zapitali zašto uopšte slavimo Novu godinu? Iskreno, nema ničega posebnog u tome, a ljudi su napravili pravu feštu oko celog događaja
Objavljeno: 11:05h

Obeležavanje Nove godine su izmislili ljudi. Svuda se Nova godina slavi kao praznik kada dolazi do smene doba, ona obeležava odlazak stare i dolazak nove, uvek se nadamo, bolje godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Iako smo navikli da je 1. januar dan kada počinje nova kalendarska godina, nije uvek bilo tako, čak šta više, neke kulture su smenu doba obeležavale u proleće illi jesen.

Drevni Egipat je na primer slavio kao prvi dan u novoj godini, 20. jul. Tada su bile orgnizovane svečanosti u čast boginje Izide. Za Vavilonce, Persijance i Kineze, Nova godina je bila praznik podmlađenog, prolećnog Sunca, a i kod starih Grka je početak godine bio vezan za Sunčevo kretanje.

foto: Fonet

Iako neki smatraju da su Kinezi prvi narod koji je slavio Novu godinu, drugi ipak tvrde da u to bili Germani ili Rimljani. Rim je bio karakterističan po tome što se dolazak Nove godine proslavljao 1. marta jer se tada priroda budila, a samim tim, dani bi bili duži od noći. Od 153. godine stare ere Rimljani su proslavu premestili na 1. januar.

Rim je takođe karakterističan po tome što su se tada priređivale bahanalije u čast boga Janusa. Svi su se veselili, slavili su, a pokloni su bili obavezni.

foto: Shuterstock

Rimljani su Novu godinu slavili kao simbol početka novog života i novih nada za budućnost, a to značenje se zadržalo sve do današnjih dana. Germani su svaku Novu godinu povezivali sa radom po poljima.

SRBIJO, U NAMA JE SPAS! Evo zašto bi svi oni bili (loši) predsednici Srbije! (MEME)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.