U ovoj beogradskoj kafani je PRINCIP igrao bilijar dok je kovao PLAN KOJIM JE POČEO RAT! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

parče istorije

U ovoj beogradskoj kafani je PRINCIP igrao bilijar dok je kovao PLAN KOJIM JE POČEO RAT! (FOTO) (VIDEO)

Kafana, kladionica, kineska radnja, pa opet kafana. Ali, Zlatna moruna je najpoznatija po tome što je u njoj pre više od jednog veka kovan plan koji je promenio istoriju
Objavljeno:

Šta je ključ uspešno izvršenog atentata na Franca Ferdinanda istorija ne može tačno da objasni, ali taj događaj poslužio je Austro-Ugarskoj da optuži Srbiju da stoji iza atentata i započne Prvi svetski rat.

U atentatu je učestvovalo sedam osoba raspoređenih po maršruti od polja gde su se održavale vežbe do Gradske većnice - Mehmed Mehmedbašić, Vasa Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, Cvetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip.

foto: Filip Plavčić

Prethodno je Čabrinović bacio bombu na povorku, ali je prestolonaslednik odgurnuo bombu sa krova auta i ona je eksplodirala pred četvrtim automobilom u koloni ranivši 14 osoba.

Nakon neuspelog pokušaja, Čabrinovic je progutao cijanid koji mu je Apis dao - bez dejstva i skočio u Miljacku. To je samo olakšalo razjarenim Sarajlijama i autrougarskoj policiji njegovo hapšenje. Franc Ferdinand je nastavio put ka Većnici i svojoj sudbini.

foto: Filip Plavčić

Atentator Gavrilo Princip je napustio Obalu i zaputio se niz Ulicu Franje Josipa. U radnji Morisa Šilera je kupio sendvič i susreo se sa poznanikom, malo proćaskao i zatim se vratio nazad. I on je kao i ostali atentatori niz ulicu, čuli eksploziju bombe i napustili svoja mesta. Neobičnim spletom slučajnosti, jer niko nije bio obavešten o promeni plana, nastavljena je poseta Sarajevu i Zemaljskom Muzeju. Prema prvobitnom planu, krenulo se ulicom Franje Josifa, umesto Obalom. General Poćorek je uvideo grešku i naredio da se kola zaustave. Tako se vozilo, koje je vozilo nadvojvodu zaustavilo tačno ispred radnje Morisa Šilera – svega par metara ispred Principa!

Čim se automobil našao ispred Gavrila Principa on je iskoristio priliku i potegao revolver. Prvim hicem je pogodio nadvojvodu a drugim, vojvotkinju Sofiju.

foto: ap

Svi su uhapšeni i suđeno im je od 12. do 28. oktobra 1914. godine. Čubrilović i Ilić osuđeni su na smrt, a Princip, Čabrinović i Grabež kao maloletnici na 20 godina robije, ali su ubrzo umrli pod torturom u tamnici u Terezinu u Češkoj, ne dočekavši raspad Austro-Ugarske i oslobođenje svoje zemlje.

foto: Profimedia

Gavrilo Princip bio je zatočen u samici, gde je polako umirao od gladi i bolesti, i pred kraj Prvog svetskog rata umro je od tuberkuloze.

BONUS VIDEO: Pitali smo Beograđane da li su nekada dali mito

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.