U ovoj beogradskoj kafani je PRINCIP igrao bilijar dok je kovao PLAN KOJIM JE POČEO RAT! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

parče istorije

U ovoj beogradskoj kafani je PRINCIP igrao bilijar dok je kovao PLAN KOJIM JE POČEO RAT! (FOTO) (VIDEO)

Kafana, kladionica, kineska radnja, pa opet kafana. Ali, Zlatna moruna je najpoznatija po tome što je u njoj pre više od jednog veka kovan plan koji je promenio istoriju
Objavljeno:

Za mlade bosanske revolucionare koji su bili nastanjeni u ulicama Beograda, kafana "Zlatna moruna" bila je neka vrsta baze.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kafana se nalazi na ćošku Kameničke i ulice Kraljice Natalije, blizu Zelenog Venca i sagrađena je krajem 19. veka. Pripadala je Đorđu Rošu, dobrotvoru manastira Hilandar i učesniku Solunskog fronta.

"Zlatna moruna" je tokom istorije menjala svoj izgled. Kafana, kladionica, kineska radnja, pa opet kafana. Ali, svakako je najpoznatija po tome što je u njoj pre više od jednog veka kovan plan koji je promenio istoriju.

Mladi revolucionar Princip je u ovoj kafani zauvek izmenio sudbinu sveta, sarajevskim atentatom na Franca Ferdinanda i onim što je to povuklo - Prvi svetski rat.

U "Zlatnu morunu" je marta 1914. godine na ime Nedeljka Čabrinovića stiglo pismo iz Bosne sa vešću iz novina o dolasku austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevo. I tako je ime kafane ušlo u istoriju kao mesto okupljanja "mladobosanaca" - Trifka Grabeža, Gavrila Principa i Nedeljka Čabrinovića.

foto: Filip Plavčić

Na ovom mestu je juna 1914. navodno donesena odluka o atentatu na austrougarskog prestolonaslednika.

Uz bilijar, kovao se plan i smišljao način kako da Franc Ferdinad bude ubijen.

foto: Filip Plavčić

Princip se u Beograd preselio maja 1912, pošto je izbačen iz gimnazije u Sarajevu zbog članstva u đačkoj družini koja se protivila austrougarskoj okupaciji BiH. Gavrila je izdržavao stariji brat Jovo, a živeo je u Carigradskoj 23, u mirnom kraju ispod Botaničke bašte, sa godinu dana mlađim Grabežom koga je upoznao u Beogradu. Ovaj je izbačen iz svih sarajevskih škola jer je u svađi oko politike udario učitelja. Čabrinović je pak iz Sarajeva 1912. proteran zbog učešća u štrajku, a u Beogradu je radio u državnoj štampariji.

foto: Filip Plavčić

Njih trojica su doneli odluku o atentatu i plan kovali baš u 2Zlatnoj moruni".

Iz Beograda su za Sarajevo poneli četiri pištolja, četiri rezervna šaržera, šest ručnih bombi i nešto novca, što im je u "Zlatnu morunu" dostavio kurir kraljevskog oficira Voje Tankosića. Tankosić je zaverenicima pomagao po nalogu Dragutina Dimitrijevića Apisa, načelnika obaveštajne službe Generalštaba i vođe zavereničke organizacije "Crna ruka".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.