Kolumbija nema mira! 'Ne' na referendumu za mirovni sporazum sa pobunjenicima!
Foto: Reuters

Odbačeno

Kolumbija nema mira! 'Ne' na referendumu za mirovni sporazum sa pobunjenicima!

Birači u Kolumbiji odbacili su na referendumu mirovni sporazum Vlade i gerilskih pobunjeničkih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Fark), kojim je okončan 52-godišnji oružani sukob u zemlji
Objavljeno:

Izlaznost na referendum iznosila je 37,28 birača, a pojedini britanski analitičari ocenili su da je to jedan od razloga neuspeha glasanja i uporedili kolumbijski referendum sa glasanjem o Bregzitu. Referendum po kolumbijskom ustavu nije bio obavezan, a raspisan je na inicijativu predsednika Santosa koji je na taj način želeo da sporazumu potpisanom 26. septembra, obezbedi "veći legitimitet".

foto: Reuters

Budućnost sporazuma sada je neizvesna, iako ga je podržao veći deo međunarodne zajednice, očekujući okončanje najdužeg oružanog sukoba na severnoj hemisferi, u kojem je poginulo više od 260.000 ljudi, njih 45.000 i dalje se vodi kao nestalo, a 6,9 miliona je raseljeno. Odbacivanje sporazuma bilo je neočekivano, jer su rezultati većine anketa uoči referenduma pokazivala da će izlaznost biti između 55 i 66 odsto birača, od čega će većina podržati sporazum.

foto: Reuters

Sporazumom kolumbijske vlade i Farka predvidjena je transformacija te gerilske grupe u političku partiju nakon predaje oružja Ujedijenim nacijama koje su potvrdile da je u subotu uništeno 620 kilograma eksploziva.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.