SLUŠAJTE SAMO ŠTA JE ORBAN SADA SMISLIO! Rešio da POMRSI KONCE u Evropi, nakon OVOGA će se mnogi PUŠITI OD BESA...
Viktor Orban, Foto: Profimedia

ZAHTEV ZA BRISEL

SLUŠAJTE SAMO ŠTA JE ORBAN SADA SMISLIO! Rešio da POMRSI KONCE u Evropi, nakon OVOGA će se mnogi PUŠITI OD BESA...

Komentari pomoćnika mađarskog lidera dolaze u trenutku kada Evropska komisija treba da deblokira 10 milijardi evra iz fondova EU kao nagradu za reforme pravosuđa koje je Budimpešta sprovela kako bi odgovorila na zabrinutost Brisela o nezavisnosti svog pravosuđa

Objavljeno:

Mađarska je uputila zahtev za otkupninu Briselu - Budimpešta je spremna da povuče veto na novi paket pomoći EU Ukrajini ako Brisel pristane da deblokira sva sredstva koja je blok zamrznuo zbog zabrinutosti za vladavinu prava u zemlji, rekao je politički direktor premijera Viktora Orbana.

Evropski lideri bi trebalo da donesu istorijske odluke na samitu kasnije ove nedelje o otvaranju pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom i isporuci četvorogodišnjeg paketa pomoći od 50 milijardi evra, koji je Kijevu ključno potreban da podrži svoju ratnu ekonomiju koja se raspada protiv agresije ruskog lidera Vladimira Putina - ali prvo, treba da prevaziđu primedbe Mađarske na obe teme.

„Finansiranje Mađarske od EU i finansiranje Ukrajine su dva odvojena pitanja“, rekao je Balaž Orban za Blumberg u intervjuu objavljenom kasno u utorak.

„Ali ako EU insistira na tome da finansiranje Ukrajine treba da dolazi iz izmenjenog budžeta EU, onda se ta dva pitanja povezuju“, dodao je savetnik, koji nije u srodstvu sa mađarskim premijerom.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: Profimedia

Komentari pomoćnika mađarskog lidera dolaze u trenutku kada Evropska komisija treba da deblokira 10 milijardi evra iz fondova EU kao nagradu za reforme pravosuđa koje je Budimpešta sprovela kako bi odgovorila na zabrinutost Brisela o nezavisnosti svog pravosuđa.

Međutim, očekuje se da će ostatak blokiranih sredstava - oko 11,7 milijardi evra - ostati zamrznut zbog pitanja u vezi sa zaštitom ljudskih prava, dodelom javnih ugovora i stanjem akademskih sloboda u zemlji.

Paralelno, Budimpešta takođe čeka da dobije 10,4 milijarde evra bespovratnih sredstava i jeftinih zajmova iz fonda EU za oporavak posle pandemije, koji bi takođe trebalo da ostane blokiran dok Mađarska ne sprovede seriju antikorupcijskih reformi.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: Profimedia

Ipak, premijerov pomoćnik je rekao da će Budimpešta ukinuti svoj veto samo ako Brisel preda sav zamrznuti novac, koji bi iznosio oko 30 milijardi evra.

Odluka Komisije mogla bi da dođe već u sredu - neposredno pre nego što evropski lideri budu spremni da razgovaraju o novom paketu pomoći Kijevu, kao i o otvaranju pregovora o pridruživanju Ukrajine EU, dva predloga kojima se premijer Orban žestoko protivio.

Savetnik premijera rekao je da članstvo Ukrajine u EU ostaje „crvena linija“ za Budimpeštu, i rekao da Kijevu treba ponuditi strateško partnerstvo sa blokom jer još nije ispunio kriterijume za otvaranje pregovora o pridruživanju.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Politico)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.