"BEOGRAD UVEK MOŽE DA RAČUNA NA MAĐARSKU": Orban BEZ DLAKE NA JEZIKU, ove njegove reči će svi SRBI VEČNO ZAPAMTITI
Viktor Orban, Foto: Profimedia

mađarski premijer o gorućim temama

"BEOGRAD UVEK MOŽE DA RAČUNA NA MAĐARSKU": Orban BEZ DLAKE NA JEZIKU, ove njegove reči će svi SRBI VEČNO ZAPAMTITI

Orban je rekao i da je trenutna situaciija na KiM veoma složeno pitanje i da ne bi da sudi o situaciji, osim jedne kratke rečenice

Objavljeno:

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je danas da ukoliko Evropski savet uključi Briselski i ohridski sporazum u pregovarački okvir, iako se Srbija tome protivi, Beograd uvek može da računa na Mađarsku.

On je to rekao u intervjuu za Tanjug na pitanje šta ako do toga dođe na samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati sledeće nedelje u Briselu, iako se Beograd tome protivi.

„To je veoma komplikovano pitanje i Srbija uvek može da računa na Mađarsku“, rekao je Orban.

On je rekao i da je trenutna situaciija na KiM veoma složeno pitanje i da ne bi da sudi o situaciji, osim jedne kratke rečenice.

Ono što sam u poslednjih nekoliko godina primetio jeste da vi Srbi stalno doživljavate provokacije. To je provokacija. I možete dobro da reagujete, ili niste svesni provokacije, ali kakva god da je vaša reakcija, ne zaboravite da je polazna tačka provokacija. Imamo manjine u mnogim zemljama, a znamo kako većina može da provocira manjinu. Dakle, razumemo obrazac, kako se to dešava, na toj teritoriji. To je razlog zašto podržavamo srpsku manjinu koja tamo živi. Spreman sam da učinim sve što mogu. Čak smo i mi pretrpeli neke fizičke gubitke u najnovijim sukobima lokalnih grupa. Ali bez obzira na to, i dalje pružamo veliku podršku. To je prva stvar. Drugo, mislim da je dobro što vaša diplomatija insistira na međunarodnom pravu, jer je međunarodno pravo na vašoj strani. A ovim pitanjem se ne može upravljati bez prihvatanja međunarodnog prava. Ne možete zanemariti međunarodno pravo. Zato treba da insistirate na tome. Osim toga, ne zaboravite da u Evropskoj uniji postoji pet zemalja koje nisu prihvatile status države Kosovo. Dakle, to je otvoreno pitanje. Moramo da pregovaramo o tome. Što se tiče toga da li imamo šansu da se dogovorimo ili ne, nisam dovoljno dobar prorok da odgovorim na to pitanje. Ali znam da treba da uradimo sve što možemo da bismo konačno pronašli rešenje“, rekao je Orban.

 Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Na pitanje o odnosima Srbije i Mađarske i šta je bio odlučujući faktor u pomirenju dva naroda posle vekovnih sukoba, Orban objašnjava da dve zemlje kroz istoriju imaju zaista komplikovan odnos, jer Srbi koji, kako je istakao, pripadaju velikom okeanu slovenskih naroda, nije lako da razumeju Mađare, koji ne pripadaju ni slovenskim, ni nemačkim jezičkim, kulturno utemeljenim društvima.

Govoreći o proširenju EU i čvrstom stavu koji je Mađarska zauzela prema članstvu Ukrajine, Orban kaže da će u Parizu gde putuje, pokušati da uveri francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne podrži i da ne počne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji sa Ukrajinom, jer smatra da taj istorijski potez nije pravilno pripremljen.

„Priprema je prilično loša. To nije zbog Emanuela Makrona, ni zbog mađarskog premijera, to je zbog Komisije. Dakle, očigledno je da je proces dobijanja članstva u Evropskoj uniji objektivan proces zasnovan na zaslugama. Nije subjektivan. Postoje jasne prekretnice koje morate da postignete. Ako ih ne dosegnete, ne možete da pređete na sledeći korak. I nažalost, izveštaj Komisije koji kaže da je Ukrajina ispunila četiri od sedam zahteva kao preduslov za početak pregovora jednostavno nije tačan. Lažan je. Postavili smo sedam preduslova, od kojih tri čak i Komisija ocenjuje kao neispunjena. Preostala četiri su takođe falsifikovana. Zaista saosećam sa narodom Ukrajine“, objasnio je Orban.

Kako kaže voleo bi da se Ukrajina približi Evropi, jer smatra da imaju evropsku budućnost, ali da je smešno reći da je Ukrajina u poziciji da započne pregovore, recimo, sutra ujutru.

„Potrebne su godine da se Ukrajina pripremi i dođe u odgovarajuću poziciju za započinjanje pregovora. Još nisam ni pomenuo rat, neizvesnost na teritoriji i broj ljudi. A druga stvar, nikada pre nismo imali situaciju da neko ko je u ratu, fizički u ratu, započne pregovore o članstvu sa Evropskom unijom. Koja teritorija? O koliko ljudi govorimo?“, rekao je on.

Kako kaže njegov predlog je drugačiji i on podrazumeva da se prvo napravi dogovor, ugovor sa Ukrajincima o takozvanom strateškom partnerstvu, da se definišu svi njegovi aspekti koji bi pojasnili šta to znači u smislu bezbednosti.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

„Moja misija je pomognem evropskim liderima da shvate šta je Balkan“

Na pitanje gde je Srbija na evropskom putu i da li EU iskreno želi Srbiju za svoju članicu Orban kaže da nije siguran, a to je pojasnio poređenjem sa Ukrajinom upitavši da li je fer da zemljama Zapadnog Balkana, čiji je Srbija lider, u pregovorima godinama i godinama uvek odlažu otvaranje novih poglavlja. Kako kaže, plaši se da evropski lideri ne razumeju strateški značaj Srbije i Zapadnog Balkana i da su suviše daleko.

Zato to smatram svojom misijom, da im pomognem da shvate šta je Srbija, šta je Balkan, šta je na kocki. Jer ako, recimo, sedite na obali Atlantskog okeana, ili se opuštate u Briselu ili Dablinu, ili čak u Madridu, teško je razumeti koliki značaj taj region ima. Problem je u tome što ne razumeju da je Evropskoj uniji Srbija potrebna više nego što je Srbiji potrebna Evropska unija, jer Srbi imaju druge opcije. Ne zaboravite da imate sjajnu tradiciju u pokretu nesvrstanih. Dakle, vaše znanje, obrazovanje, diplomatske veštine, nisu isključivo povezane sa Evropskom unijom. Srbija je daleko mobilnija, ima daleko širi manevarski prostor i u spoljnoj politici i u bezbednosnoj politici, od mnogih drugih zemalja u centralnoj Evropi, čak i više od nas u Mađarskoj. Dakle, Srbi imaju druge opcije. Svet je sada pod rekonstrukcijom, jer Zapad nije važan kao pre, nije dominantan kao što je bio, tako da je svetska ekonomija, svetski bezbednosni sistem pod velikim promenama“, rekao je Orban.

Ističe da Srbi imaju šansu ne samo da izaberu Evropu, već i drugu vrstu strateškog pravca, a da Evropljani treba da ubede Srbiju da im se pridruži, a ne da Srbija ubeđuje Evropljane da je private.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

„To je potpuni manjak razumevanja cele ove situacije od strane Brisela. Ali, znate, oni su daleko, ne razumeju ovaj region, i ne razumeju koliko je Srbija važna za Evropu. Zato oni nisu tako revnosni kao mi. Ali mi smo susedi i razumem koliko je Srbija važna za Evropu, ne samo za Mađarsku, ne samo za centralnu Evropu, već za celu Evropu. Zato sam uložio napore da se Srbi približe Evropskoj uniji. Ali ako Brisel ostane neodlučan i nastavi da ima ovaj nedostatak strateškog razmišljanja, znate, izgubićemo šansu da prihvatimo i integrišemo Srbiju“, rekao je on.

„Ponašanje Srbije prema Rusiji je logično“

Kada se radi o sankcijama protiv Rusije i to da li Srbija i dalje može da se osloni na razumevanje Mađarske u vezi sa tim pitanjem, Orban kaže da je ponašanje Srbije više nego logično jer, Mađarska je članica EU, ali joj se ne sviđa pristup Unije.

„Mislim na pristup međunarodnoj politici zasnovan na sankcijama. Ne samo u odnosu na Rusiju, već uopšteno. Retki su primeri kada su nas sankcije dovele do željenog ishoda i rezultata. Dakle, sankcije nisu dobar metod. To je prva stvar. Drugo, način na koji postupamo sa Rusijom, pristup Evropske unije po pitanju sankcija, uopšte nije razuman jer uništavamo našu ekonomiju. Mi sebi nanosimo više žrtava i problema nego Rusima“, rekao je.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.