ZEMLJOTRES U BELOJ KUĆI: Pad čoveka koji je doveo Trampa na vlast
Foto: Reuters

Stiv Benon gubi bitku

ZEMLJOTRES U BELOJ KUĆI: Pad čoveka koji je doveo Trampa na vlast

- Ja sam svoj sopstveni strateg, a Benon je samo momak koji radi za mene - rekao je Tramp i poslao jezivo glasnu i jasnu poruku svom političkom savetniku
Objavljeno: 08:09h

Slika koju je o sebi imao Džordž Buš mlađi dopuštala je više prostora drugima, ali čak i u tim okolnostima, ništa nije moglo da zaveže želudac Karla Rova u čvor kao nadimak "Bušov mozak" - koji mu je prikačilo nekoliko novinara. To je bio i kompliment i kletva, i intervjui sa njim ili bilo kojim drugim od Bušovih glavnih saradnika u to vreme značili su bombardovanje rečenicama koje su uvek počinjale istim subjektom, u zavisnosti od toga koju je titulu Buš imao u tom trenutku.

"Guverner veruje da..." "Izabrani predsednik je odlučio..." "Predsednik je ubeđen da..."

Pitajte ih za mišljenje, i oni će vam reći šta on misli. To je bila hijerarhija, koju je učvrstio Bušov nadimak za Rova: "Turd Blossom" (cvet koji raste iz balege, prim. prev.).

Rov je ipak potrajao kao jedan od dvojice ili trojice najvažnijih Bušovih savetnika, oko deceniju, i njegov gubitak uloge, na kraju, bio je više rezultat pada Bušove popularnosti u drugom mandatu, kad je Rov skrajnut iz apartmana u Zapadnom krilu Bele kuće u kancelariju bez prozora, u hodniku preko.

foto: Reuters

Donald Regan, drugi šef kabineta Ronalda Regana, bio je prinuđen da podnese ostavku posle samo dve burne godine, delom zato što je izgubio iz vida gde mu je mesto, naljutivši prvu damu. U svojim memoarima, "Moj red", Nensi Regan se žalila da se on "često ponašao kao da je predsednik".

Ovo ponašanje je oslikalo lakoću sa kojom se visoki savetnici upletu u osećaj intelektualne superiornosti i veće moći od vladara, kaže jedan iskusni republikanski strateg, koji dodaje da su oni savetnici koji prežive u stanju da odbace ili maskiraju taj grandiozni osećaj veličine.

Benon je amater u maskiranju. Iako nije dao Tajmu nijedan citat za njihovu priču o "manipulatoru", a fotografija na naslovnoj strani snimljena je u druge svrhe, tri meseca pre toga, on je mnogo vremena proveo u razgovoru sa političkim izveštačima, a nije proveo dovoljno vremena pokušavajući da umiri "legendu" koju su pravili od njega.

Nije bio dovoljno budan da isprati sve svoje saveznike, u administraciji i van nje, koji su od njega pravili božanstvo, u sopstvenim trabunjanjima medijima, među kojima je i biser da ga kolege, zadivljenje njegovim znanjem, zovu "enciklopedija". On nije shvatio da ne možete biti "enciklopedija", ako je vaš predsednik samo pamflet, i nije video zamke koje bi bile očigledne bilo kojem vašingtonskom insajderu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.