ZEMLJOTRES U BELOJ KUĆI: Pad čoveka koji je doveo Trampa na vlast
Foto: Reuters

Stiv Benon gubi bitku

ZEMLJOTRES U BELOJ KUĆI: Pad čoveka koji je doveo Trampa na vlast

- Ja sam svoj sopstveni strateg, a Benon je samo momak koji radi za mene - rekao je Tramp i poslao jezivo glasnu i jasnu poruku svom političkom savetniku
Objavljeno: 08:09h

Proklet je onog momenta kad mu je dodeljena uloga lutkara. To znači da u jednačini postoji lutka, a nijedan političar neće prihvatiti takvo određenje, pogotovo ne onaj koji pečatira sopstveno ime u zlatu na bilo šta što miruje dovoljno dugo da može da se pečatira. Ili onaj u čijoj debati su mogle da se čuju reči "Ne lutka, ne lutka. Ti si lutka".

- Ja sam svoj sopstveni strateg - rekao je predsednik Njujork Postu ranije prošle nedelje, i poruka Benonu nije mogla biti glasnija i jasnija, makar da je sadržala i prostačku reč od 4 slova.

Benon je "momak koji radi za mene", rekao je dan kasnije za Vol Strit Džurnal, smestivši grudvastog taktičara zajedno sa recepcionarima u Tramp taueru, čuvarima imanja u Mar-a-Lokou i kuvarima koji prave ćufte u kuhinji Bele kuće.

foto: Reuters

Tramp je otišao toliko daleko da je nagovestio da jedva da je poznavao Benona pre avgusta 2016. godine, kad se ovaj priključio njegovoj predsedničkoj kampanji. A ovo je pogrešno. Tramp je gostovao u radio emisiji koju Benon vodi - 9 puta. Ali njegova revizija istorije pokazala je nešto. Benon je morao biti izbrisan, jer je zauzimao previše prostora.

Politika je pipav posao, Vašington je varljivo mesto, a Tramplandija je do kraja brutalna. U sva tri domena, morate pronaći pravi balans samopromocije i ostajanja u pozadini. Mediji ovde nisu od pomoći: Teško da postoji omiljeniji arhetip od briljantnog "mozga operacije" koji je prava sila koja stoji iza trona. Ali najveštiji igrači pronalaze način da se odupru ovom imenovanju, odbijajući svu zaslugu koju dobiju.

- Važno je da zapamtite da ste vi uvek epizodni glumac, a ne zvezda - rekao mi je Dejvid Akselrod, jedan od najbližih savetnika Baraka Obame u Beloj kući i za vreme kampanje. - A još je važnije kad to zavisi od toga ko je zvezda. Slika koju Donald Tramp ima o sebi ne dozvoljava druge zvezde.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.