ZEMLJOTRES U BELOJ KUĆI: Pad čoveka koji je doveo Trampa na vlast
Foto: Reuters

Stiv Benon gubi bitku

ZEMLJOTRES U BELOJ KUĆI: Pad čoveka koji je doveo Trampa na vlast

- Ja sam svoj sopstveni strateg, a Benon je samo momak koji radi za mene - rekao je Tramp i poslao jezivo glasnu i jasnu poruku svom političkom savetniku
Objavljeno: 08:09h

Pre samo 100 dana za Stiva Benona su govorili da je "pravi predsednik SAD", a Donald Tramp je, po mišljenju mnogih analitičara, došao u Belu kuću zahvaljujući njemu.

Tramp je imao pare, priču, nastup, harizmu, ali Benon je celoj priči dodao ideologiju - izolacionističku, reformističku, radikalističku, nazovite je kako hoćete, ali ideologiju koja je obećavala veliku promenu u odnosu na sve (skorije) administracije SAD.

Samo 100 dana posle, Tramp je pregazio svako obećanje koje je dao u predizbornoj kampanji (najnovije je bilo bombardovanje Sirije), a Stiv Benon se nalazi na izlaznim vratima Bele kuće.

U velikom "sukobu savetnika", Benona i Džareda Kušnera, muža omiljene Donaldove ćerke Ivanke, Stiv nije imao šansi.

foto: Reuters

A komentator Njujork Tajmsa Frenk Bruni objašnjava zašto. Prenosimo njegov tekst.

"Ako ste bilo kakav student politikologije, videli ste Stiva Benona na naslovnoj stranici Tajma početkom februara - "Veliki manipulator", kako su ga nazvali - i znali ste da tog momenta počnete odbrojavanje.

Mrtav strateg hoda.

On je prešao granicu koju savetnik političara ne sme da pređe, otišao je tamo gde se samo najbudalastiji usuđuju da odu. Ili, u najmanju ruku, nije uspeo da spreči medije da ga ne odvuku tamo.

Sve je bilo u redu dok je on bio šaptač. Za vreme kampanje i na Potomaku, možete da šapućete koliko hoćete.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.