PREKRŠEN SPORAZUM O PREKIDU VATRE: Ponovo pucnjava u Sudanu, Ujedinjene nacije poslale OŠTRU PORUKU!
Sudan, Foto: Profimedia

JEZIVO

PREKRŠEN SPORAZUM O PREKIDU VATRE: Ponovo pucnjava u Sudanu, Ujedinjene nacije poslale OŠTRU PORUKU!

Ujedinjene nacije su upozorile na humanitarnu katastrofu i skori kolaps zdravstvenog sistema

Objavljeno:

U glavnom gradu Sudana Kartumu popodne se začula pucnjava u vreme kada je, nakon četvorodnevnih oružanih borbi, a u skladu sa sporazumom koji su postigle sukobljene strane, trebalo da počne 24-časovno primirje. Izveštač Rojtersa iz Kartuma javio je da je čuo tenkovsku paljbu neposredno nakon dogovorenog termina o prekidu vatre, a lokalna televizija je prenela svedočenje stanovnika koji su potvrdili da su čuli pucnjavu i iz Omdurmansa, grada pobratima Kartuma koji se nalazi na suprotnoj obali reke Nil.

Sukob između jedinica sudanske vojske kojom komanduje general Šamsa el-Din Kabaši i pripadnika paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalon, doskorašnji zamenik el-Din Kabašija, izbio je pre četiri dana.

Kartum, Sudan
foto: Mohamed Khidir / Xinhua News / Profimedia

Ujedinjene nacije su upozorile na humanitarnu katastrofu i skori kolaps zdravstvenog sistema, a u borbama širom zemlje do sada je poginulo najmanje 185 ljudi.

Vojska Sudana pristala na 24-časovno primirje

Vojska Sudana pristala je danas na 24-časovno primirje, objavili su ranije lokalni mediji pozivajući se na generala Šamsu el-Din Kabašija koji je izjavio da će vojska poštovati prekid vatre.

Kartum, Sudan
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prethodno je lider sudanskih snaga za brzu podršku (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo saopštio da ta paravojna formacija potvrđuje svoju saglasnost za 24-časovni prekid vatre, kako bi se omogućio bezbedan prolaz civila i evakuacija ranjenih.

(Espreso/Agencije/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.