ŽESTOKI SUKOBI U KARTUMU ODNELI PRVE ŽRTVE: Paravojne snage tvrde da su zauzele aerodrom
Državni udar u Sudanu, Foto: Mohamed Khidir / Xinhua News / Profimedia

državni udar

ŽESTOKI SUKOBI U KARTUMU ODNELI PRVE ŽRTVE: Paravojne snage tvrde da su zauzele aerodrom

Najmanje tri osobe su ubijene, a više desetina je povređeno

Objavljeno:

Najmanje tri osobe su poginule, a više desetina je povređeno, u sukobima između sudanske vojske i njene moćne paravojske koja pokušava da izvrši državni udar u toj zemlji, saopštio je Sudanski lekarski komitet, prenosi "Gardijan".

Borbe su usledile nakon više meseci eskalacije tenzija između sudanskih generala i godina političkih nemira nakon vojnog udara u oktobru 2021.

U saopštenju koje je preneo Rojters, Sudanski lekarski komitet je naveo da su dva civila ubijena na aerodromu u prestonici Kartumu, a da je još jedan muškarac usmrćen iz vatrenog oružja u saveznoj državi Severni Kordofan. Na aerodromu je izbila panika kod putnika i drugih civila koji su se tu našli.

U saopštenju se ne precizira kako su dve osobe poginule na aerodromu, koji je bio žarište nasilja, a dve snage su se borile da ga kontrolišu.

Grupa je saopštila da je više desetina povređeno širom zemlje, a neki su životno ugroženi.

Sukobi su počeli jutros, a obe strane su okrivile drugu za pokretanje nasilja.

Žestoka pucnjava čula se u glavnom gradu Kartumu, kada su izbile borbe između sudanske vojske i RSF-a nakon višednevnih tenzija između dve snage.

RSF je tvrdio da je preuzeo kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kartumu, aerodromom Merove, aerodromom Al-Obeid i predsedničkom palatom, nakon napada na vojnu bazu u južnom Kartumu u subotu oko 9 sati ujutro.

Šta znamo do sada

  • Snage za brzu podršku (RSF) i oružane snage Sudana (SAF) sukobljavaju se od 9 sati jutros
  • Najmanje tri civila su ubijena, saopštio je sudanski lekarski komitet
  • Do sukoba je došlo zbog spora oko vremena za integraciju RSF-a u SAF u okviru sporazuma o podeli vlasti sa civilima koji su predvodili proteste protiv bivšeg predsednika Omara al-Bašira 2019. godine
  • Oni su imali su dvogodišnji ugovor o podeli vlasti sa vojskom pre nego što ih je prekinuo vojni udar u oktobru 2021. Sudanski narod je pružio otpor i protesti su održani širom zemlje. Od tada je ubijeno više od 100 ljudi
  • Današnji sukobi proširili su se širom zemlje u severnom, zapadnom i južnom Darfuru, gde je RSF snažno prisutan
  • RSF je zakonom osnovao bivši predsednik Al-Bašir 2013. godine i borio se pod imenom kao Vojska Džandžavida u Darfuru
  • RSF tvrdi da je zauzeo aerodrom Meroe i druge strateške lokacije
  • Mediji prenose da je 45 vojnika iz sudanske vojske povređeno u bici na aerodromu Merove u jutoršnjim sukobima
  • Glavni general sudanske vojske Abdel Fatah Al-Burhan rekao je za Al Džaziru da vojska kontroliše predsedničku palatu, vojni štab i aerodrom

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su danas sve strane u Sudanu da pokažu uzdržanost, te na deeskalaciju, kao i rade na okončanju krize kroz dijalog, javila je državna novinska agencija.

Agencija je saopštila da ambasada UAE u Kartumu "sa velikom zabrinutošću prati razvoj događaja u Sudanu i da je potvrdila stav UAE o važnosti deeskalacije i da radi na pronalaženju mirnog rešenja krize između zainteresovanih strana".

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.