ESKALIRA NASILJE U SUDANU: Putnički avion pod paljbom, putnici i posada HITNO EVAKUISANI (VIDEO)
Sudan, Foto: AP

deluje i vojna avijacija

ESKALIRA NASILJE U SUDANU: Putnički avion pod paljbom, putnici i posada HITNO EVAKUISANI (VIDEO)

U Sudanu je pokušaj državnog udara tokom kojeg su do sada poginule najmanje tri osobe, a više desetina je ranjeno

Objavljeno:

Putnički avion kompanije "Saudi arabijan erlajns" našao se pod paljbom tokom današnjih sukoba u glavnom gradu Sudana, Kartumu, saopštila je kompanija iz Rijada.

U toj afričkoj državi u toku je pokušaj državnog udara tokom kojeg su do sada poginule najmanje tri osobe, a više desetina je ranjeno. Sukobi između sudanske vojske i paravojne grupe ''Rapid suport forses'' (RSF) izbili su danas, a pucnjava se čula u nekim delovima Kartuma, dok su očevici rekli da je bilo razmene vatre i u okolnim gradovima, dodaje Rojters.

Kompanija je navela da je sklonila putnike, posadu i kabinsko osblje u ambasadu u Kartumu, preneo je Rojters. Rivalski avioprevoznik "Saudija" navela je da je obustavila letove iz Sudana do daljeg.

Na sajtu 2FlightRadar24" može se videti da je vazdušni prostor iznad Sudana prazan, odnosno da su sve svetske avio-kompanije preusmerile svoje letove što dalje od opasne zone u kojoj, kako se može videti na snimcima koji se pojavljuju na društvenim mrežama, deluje i vojna avijacija.

Izbegavanje opasne zone sa sobom nosi druge rizike, pa su tako pojedini avioni bili primorami da ranije slete i dopune gorivo, popit leta "Emirejtsa" iz Brazila za UAE, koji se iz tog razloga neplanirano zaustavio u Tanzaniji.

Žestoki okršaji u Sudanu doveli su do toga da su vlasti Čada odlučile da zatvare granicu sa tom zemljom. Centralnoafrička država Čad sa Sudanom deli granoicu dugu 1.403 kilometra.

"Čad apeluje na regionalnu i međunarodnu zajednicu, kao i na sve prijateljske zemlje da daju prioritet povratku mira", navodi se u saopštenju vlade te zemlje.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli pozvao je sudansko rukovodstvo da deeskalira tekuće sukobe između vojske i paravojnih snaga, naglasivši da "vojna akcija neće rešiti ovu situaciju".

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš "snažno osuđuje izbijanje borbi između Snaga za brzu podršku i Sudanskih oružanih snaga u Sudanu". U saopštenju Guterešov portparol je rekao da je pozvao da se neprijateljstva u Sudanu odmah prekinu.

Komisija Afričke unije izdala je saopštenje u kojem se poziva na prekid vatre u Sudanu i poziva "političke i vojne stranke da pronađu pravedno političko rešenje za krizu". Predsednik komisije Musa Faki Mahamat, posebno je pozvao paravojne snage Snaga za brzu podršku da zaustave nasilje.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.