U SUDANU SVE NAPETIJE, ALI JEDNA STVAR MNOGE ZBUNJUJE: Sa lica mesta stižu KONTRADIKTORNI izveštaji?!
Sudan, Foto: Mohamed Khidir / Xinhua News / Profimedia

žestoki sukobi

U SUDANU SVE NAPETIJE, ALI JEDNA STVAR MNOGE ZBUNJUJE: Sa lica mesta stižu KONTRADIKTORNI izveštaji?!

Dva generala imaju dugo partnerstvo koje datira još od ranih 2000-ih u krvavom sukobu u Darfuru

Objavljeno:

Aktuelna dešavanja u Sudanu, gde su u toku žestoki sukobi između vojske i paravojske za prevlast nad zemljom, je najgori scenario kojeg su se mnogi bojali - borba za vlast između dva najmoćnija generala u Sudanu, javlja BBC. Obe strane tvrde da drže strateške pozicije u zemlji, ali i dalje nema potvrde verodostojnosti tih tvrdnji.

Iako borbe traju od jutra, nije jasno ko ima prednost, a situacija izvan Kartuma ostaje mutna i zbunjujuća. Tokom celog dana tvrdnje iz oba tabora sugerisale su da su njihove snage dominiraju situacijom, ali najnoviji izveštaji ukazuju na to da su stvari na terenu veoma nestabilne.

S jedne strane nalazi se general Mohamed Hamdan Dagalo, komandant paravojske Snage za brzu podršku (RSF), a sa druge general Abdel Fatah al-Burhan, načelnik sudanske vojske.

Dva generala imaju dugo partnerstvo koje datira još od ranih 2000-ih u krvavom sukobu u Darfuru. Od 2019. godine, RSF želi da se predstavi kao legitimna nacionalna snaga umesto plemenske i etničke milicije koja se koristi u borbi protiv pobunjenika. Grupa vodi jednu od najvećih plaćeničkih operacija na svetu i bila je uključena u Jemen i Libiju. Oni imaju dobre radne veze sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner i navodno imaju velike poslovne i rudarske interese u Sudanu.

Njihov protivnik, sudanska vojska, decenijama je bila dominantna politička snaga u Sudanu. Nedavno su se veze sa RSF pogoršale zbog reforme sektora bezbednosti i perioda koji je određen da se RSF spoji sa vojskom.

U glavnom gradu Kartumu je sada noć, a svedoci govore da se zvuci borbe i dalje mogu čuti.

Jedan izveštač u Omdurmanu, sa druge strane Nila u Kartumu, rekao je za BBC da je bilo pucnjave, ali da su vojni avioni prestali da lete iznad njih.

Novinar Ismail Kuškuš, koji je redovno tvitovao novosti iz sudanske prestonice, rekao je da je teška artiljerijska vatra nastavljena u centru Kartuma.

Postoji osećaj zabrinutosti zbog onoga što bi se moglo dogoditi preko noći.

Sudanske oružane snage su odbacile svaku mogućnost pregovora ili dijaloga sa RSF. "Neće biti pregovora ili dijaloga do raspuštanja paravojne RSF", saopštile su oružane snage na svojoj Fejsbuk stranici.

Mohamed Alamin Ahmed, vojni analitičar, rekao je za Al Džaziru iz Kartuma da je RSF imala prednost u prvim satima sukoba.

"Oni su zapravo preuzeli aerodrom i predsedničku palatu i spremali se da zauzmu kuću Burhana", rekao je on.

Ahmed je rekao da je vojska kasnije počela s vazdušnim napadima i obuzdala situaciju, balansirajući snage. On je dodao da RSF nema vazdušne snage i da je jača na terenu sa velikim brojem boraca.

General Mohamed Hamdan Dagalo nazvao je načelnika armije generala Abdela Fataha al-Burhana zločincem i optužio vojsku da je izvršila državni udar, u telefonskom intervjuu za "Al Džaziru".

Takođe poznat i kao Hemedti, lider RSF-a rekao je da su njegove trupe prinuđene na sukob.

Grupa egipatskih vojnika se predala u severnom Sudanu?

Egipatska vojska saopštila je da koordinira sa sudanskim vlastima kako bi osigurala bezbednost svojih snaga u Sudanu, nakon što je paravojna grupa RSF tvrdila da se grupa egipatskih vojnika predala njihovim trupama.

Egipat je saopštio da su njegove snage izvele zajedničke vežbe sa svojim kolegama u Sudanu kada su izbile borbe između sudanske vojske i RSF.

Egipat, koji se graniči sa Sudanom na severu, pomno prati borbe, rekao je portparol vojske pukovnik Garib Abdel Hafez u saopštenju.

Koreni krize sežu u period al-Bašira

Alan Bosvel iz Međunarodne krizne grupe rekao je da koreni trenutne krize sežu u period predsednika Omara al-Bašira, koji je vladao zemljom oko 30 godina pre nego što je zbačen sa vlasti masovnim protestima 2019.

"Pri kraju njegovog vremena na vlasti, sudanske snage bezbednosti su postale veoma fragmentisane, što je prilično oslabilo vojsku", rekao je on za Al Džaziru iz Dohe, dodajući da je vojska uključivala mnogo plemenskih milicija.

"On je u suštini uradio ono što se zove odbrana puča u kojoj je bio zabrinut da bi ga bilo koja bezbednosna institucija osporila da je dozvolio širenje različitih oružanih grupa i centara unutar zemlje", rekao je Bosvel.

On je zaključio da su se dva glavna aktera, RSF i vojska, okrenuli jedan protiv drugog posle četiri godine dosluha nakon smene Bašira.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.