Oaze mira u svetu: 10 najmirnijih zemalja za život u 2017. godini! (FOTO)
Foto: Reuters/AP

kod njih je život bajka

Oaze mira u svetu: 10 najmirnijih zemalja za život u 2017. godini! (FOTO)

Prilikom istraživanja u obzir se uzima - nasilni kriminal, odnosi sa zemljama u okruženju, odsustvo rata, doprinos Ujedinjenim nacijama u borbi za mir, ali i mnogi drugi
Objavljeno: 22:52h

5. Švajcarska, GPI indeks: 1.275

Najčistiji gradovi, mala stopa kriminala, fenomenalan zdravstveni i obrazovni sistem, čine Švajcarsku jednom od najsrećnijih zemalja na svetu. Ona svojim stanovnicima pruža sve najbolje mogućnosti kako bi mogli da razvijaju svoje talente kroz obrazovanje.

foto: AP

Svakako spadaju u jednu najbogatijih zemalja na svetu, što im omogućava razvijene ekološke programe i brigu o životnoj sredini.

4. Novi Zeland, GPI indeks: 1.221

Veoma razvijen socijalni sistem, prijateljski odnosi sa komšijskim zemljama, ali jak paravosudni sistem samo su neki od razloga za život u ovoj zemlji.

foto: AP

Priroda i arhitektura privlače na milione turista svake godine, pa je ona svakako jedna od najpoželjnijih zemalja za život.

3. Austrija, GPI indeks: 1.198

Evropska zemlja koja ne samo da privlači svojim prirodnim lepotama i arhitekturom, već je jedna od onih sa najmanjom stopom kriminala.

foto: Reuters

Austrija je poznata i po svom razvijenom ekološkom programu i reciklaži, a nalazi se na prvom mestu po nominalno GDP po glavi stanovnika. Sajajn životni standard i saobraćajni sistem samo neki od parametara koji je dovode na ovu listu.

2. Danska,GPI indeks: 1.150

Ona je zemlja sa najmanjom stopom korupcije, ali i najsrećnija na svetu. Visoka stopa pismenosti, odličan zdravstveni sistem, visok životni standard i prosperite čine Dansku jednom od najpoželjnijih zemalja za život.

foto: Reuters

Danska je jedna od zemalja koja ima izraženu rodnu ravnopravnost, pa je veliko prisustvo žena u politici, zdravstvu i obrazovanju. Sistem socijalne pomoći obezbeđuje besplatno zdravstvo i obrazovanje, a vožnja bicikla i šetnja je njihovo prevozno sredstvo. Ovim će postići oslobađanje od ugljen-dioksida do 2025. godine.

1. Island, GPI indeks: 1.148

Prema ovom istraživanju iz 2016. godine Island se našao na prvom mestu kao najmirnija zemlja na svetu za život. Visok nivo demokratije, jednakost polova i mala stopa zatvaranja, stopa pismenosti od 99 odsto i besplatno školovanje svakako zvuče veoma privlačno.

foto: Reuters

Pored toga Island je prva zemlja koja je izabrala ženu za predsednika države, žene su prisutne u politici, zdravstvu i obrazovanju, a još jedna zanimljivost je čini posebnom za život - kod njih nema komaraca jer oni ne mogu da opstanu u njihovim prirodnim uslovima.

(Espreso.co.rs / themysteriousworld.com)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.