Oaze mira u svetu: 10 najmirnijih zemalja za život u 2017. godini! (FOTO)
Foto: Reuters/AP

kod njih je život bajka

Oaze mira u svetu: 10 najmirnijih zemalja za život u 2017. godini! (FOTO)

Prilikom istraživanja u obzir se uzima - nasilni kriminal, odnosi sa zemljama u okruženju, odsustvo rata, doprinos Ujedinjenim nacijama u borbi za mir, ali i mnogi drugi
Objavljeno: 22:52h

Još jedna godina je iza nas, a po svemu sudeći 2016. nije bila blaga ni prema kome ostavila je jak pečat. Događaji koji su je obeležili ostavljaju nas u neverici, ali uvek ostaje nada da će naredna godina biti mirnija i bolja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Velike prirodne katastrofe, ratovi sa džihadistima, ekonomske krize, bolesti i siromaštvo, političke trzavice - bili smo svedoci strašnih prizora koje nećemo tako brzo zaboraviti.

Evropa nije izolovana od stravičnih scena, pa su veći gradovi prolazili i kroz nekoliko terorističkih napada. Sa druge strane, svima je želja da žive u miru i da bezbrižno provode trenutke sa svojom porodicom i prijateljima.

Uprkos svim ovim dešavanjima postoje zemlje koje su najmirnije, a nekoliko parametara se koristilo prilikom istraživanja. Globalni indeks mira (GPI) pokazuje relativni stepen mira u 162 zemlje, a one su rangirane na osnovu 22 različita parametra.

Prilikom istraživanja u obzir se uzima - nasilni kriminal, odnosi sa zemljama u okruženju, odsustvo rata, doprinos Ujedinjenim nacijama u borbi za mir, ali i mnogi drugi.

Ukoliko razmišljate o odlasku u inostranstvo u potrazi za boljim i mirnijim životom, ove zemlje su najmirnije za život u 2017. godini.

10. Češka, GPI indeks: 1.341

Jedna od manjih zemalja u Evropi kojoj je turizam osnovna grana industrije. Ono što privlači sve je prelepa arhitektura, a pored toga ne morate da brinete o nasilju i pljačkama jer su oni na veoma niskom nivou.

foto: AP

Jedna od privlačnih stavki je i raznolika kultura, pa je zemlja poznata po velikom broju raznolikih restorana.

9. Australija, GPI indeks: 1.329

Zemlja velikih mogućnosti, fenomenalne klime, prelepe arhitekture svakako je jedna od onih u kojoj bi svi voleli da žive. Stopa kriminala je veoma niska, pa je Australija odlična prilika za sve one koji traže posao, ali i studente i turiste.

foto: Reuters

Ukoliko ste neodlučni gde biste mogli da živite, pravo je vreme da ovu zemlju uzmete u razmatranje.

8. Japan, GPI indeks: 1.322

Tehnološki gigant u svetu, zemlja koja veoma nisku stopu kriminala i samoubistava s razlogom zalužuje da je uzmete u razmatranje za život.

Pored toga Japan je miroljubiva zemlja koja nema profesionalnu vojsku, već im ona služi samo za rešavanje unutrašnjih problema.

foto: Wikipedia

Njihova ekonomija je treća najveća na svetu, a životni standard i fenomenalno uređen transportni sistem čine da ova zemlja funkcioniše gotovo besprekorno.

7. Kanada, GPI indeks: 1.287

Vlada se pobrinula na sve načine da svojim stanovnicima obezbedi mir, a niska stopa kriminala i samoubistava to potvrđuju. Pored toga oni su jedna od zemalja sa najboljim obrazovnim sistemom na svetu.

foto: Reuters

Stopa nezaposlenosti u Kanadi je na veoma niskom nivou i iznosi svega 6.6 odsto, a njeni građani veruju svojoj vladi.

6. Finska, GPI indeks: 1.277

Zemlja sa najmanjom stopom korupcije svakako zaslužuje da se nađe na ovoj listi, ali je i zbog prirodnih lepota veoma poželjna za život. Njihova vojska učestvuje samo u miroljubivim misijama Ujedinjenih nacija.

foto: Reuters

Visok životni standard, razvijen sistem obrazovanja i zdravstvene zaštite samo su neki od razloga zbog kojih je poželjna za život.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.