PUTINOVA OSVETA HRVATSKOJ: U Rusiju ZABRANJEN UVOZ HRANE iz Lijepe njihove!
Foto: Reuters

Njet zagrebu

PUTINOVA OSVETA HRVATSKOJ: U Rusiju ZABRANJEN UVOZ HRANE iz Lijepe njihove!

Od hrvatskih firmi iz prehrambenog sektora prolaz do velikog ruskog tržišta imaju samo koprivnička Podravka i Sardina iz Postira na Braču
Objavljeno: 16:45h

Na spisku hrvatskih firmi kojima je Moskva upalila crveno svetlo nalaze se kompanije koje duže od 36 meseci nisu izvozile na rusko tržište. One sada, objašnjavaju u Hrvatskoj privrednoj komori, imaju zabranu izvoza u Rusiju. Proizvođači koji u razdoblju dužem od 18 meseci nisu izvozili u Rusiju nalaze se na listi suspendovanih, a među njima su, prema informacijama iz Komore, PIK Vrbovec i Vindija. Razlog neaktivnosti hrvatskih izvoznika prema ruskom tržištu, dodaju, uglavnom se može tražiti u sankcijama koje je EU, čiji je deo i Hrvatska, uvela Rusiji.

- Zbog sankcija EU prema Rusiji nije bilo moguće izvoziti proizvode životinjskog porekla, pa mnoge naše kompanije nisu ni bile u mogućnosti da izvoze na to tržište - neslužbeno nam kažu u jednom od preduzeća koje su ostale bez "izvoznog pasoša" za ogromno tržište od Kalinjingrada do Vladivostoka.

foto: Reuters

Iako dobar deo sugovornika tvrdi da u toj odluci Moskve nema politike, već se, po njima, radi o čisto trgovinskoj odluci, zanimljivo je da ona dolazi u vreme snažnog zatezanja konopca u geopolitičkim odnosima između Zapada i Rusije, čija su žrtva i hrvatsko-ruski odnosi.

- Kod Rusa je sve politika. Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a, pa i svoju globalnu strategiju mora da usklađuje s ostalim članicama, kaže jedan sugovornik iz diplomatskih krugova, koji je želeo da ostane anoniman. I sugovornici iz poslovnih krugova kažu nam da se geopoliitčki faktor ni u ovoj priči ne može zanemariti.

- Geopolitika je važna u odlukama ruskih vlasti. U Moskvi gledaju kako se ko ponašao tokom krize: oni koji su tamo ostali, njih cene. Osim toga, u Rusiji je jako važno kakve odnose imate s političkim i financijskim establišmentom, objašnjava jedan od hrvatskih privrednika.

(Espreso.co.rs / Jutarnji)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.