PUTINOVA OSVETA HRVATSKOJ: U Rusiju ZABRANJEN UVOZ HRANE iz Lijepe njihove!
Foto: Reuters

Njet zagrebu

PUTINOVA OSVETA HRVATSKOJ: U Rusiju ZABRANJEN UVOZ HRANE iz Lijepe njihove!

Od hrvatskih firmi iz prehrambenog sektora prolaz do velikog ruskog tržišta imaju samo koprivnička Podravka i Sardina iz Postira na Braču
Objavljeno: 16:45h

Skidanje niza hrvatskih preduzeća sa spiska izvoznika u Rusiju novi je korak unatrag u hrvatsko-ruskim odnosima. Ruske vlasti su, naime, početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar deo hrvatskih prehrambenih kompanija, pa slobodan prolaz na ogromno rusko tržište, s gotovo 145 miliona potencijalnih potrošača, u skladu sa novim pravilima igre, od hrvatskih firmi iz prehrambenog sektora imaju samo Podravka i Sardina.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Među kompanijama koje će pretrpeti najviše štete su varaždinski proizvođači Vindija i Koka, zatim Perutnina Ptuj - Pipo iz Čakovca, kao i Belje i PIK Vrbovec koji su u sastavu Agrokora.

foto: Stock Thinstock

- Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor početkom 2017. izvršila je reviziju evidentiranih dozvola za izvoz, koje su izdate evropskim kompanijama, a u skladu sa uobičajenom procedurom, ističu u Hrvatskoj privrednoj komori, poručujući da je reč o "standardnoj proceduri revizije ranije dobijenih dozvola poljoprivredno-prehrambenih firmi za izvoz iz EU u Rusku Federaciju". Sličnu proceduru, napominju u komori, primenjuju i druge zemlje, pa tako i SAD.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.