SILOVALA SU ME DVA HIRURGA, A NIKO NIJE REAGOVAO: Ispovest mlade lekarke šokirala Hrvatsku!
Foto: Stock

užas

SILOVALA SU ME DVA HIRURGA, A NIKO NIJE REAGOVAO: Ispovest mlade lekarke šokirala Hrvatsku!

- Vrhunac je bio kada su se zaključala vrata, a on je krenuo prema ormaru po bocu viskija. On je jedan od dvojice hirurga koji su me silovali
Objavljeno: 08:49h

To je bilo šokantno, a da sada ne iznosim brojne situacije i razgovore koji su usledili pojedinačno, samo ću ih nabrojati skupnih naslovima: uvrede, omalovažavanje, isključivanje iz razgovora, zastrašivanje, podcenjivanje, menjanje uputa za rad, postavljanje rokova koje je nemoguće ispuniti, kao i biti na više operacija u isto vreme, potom vikanje, pozivi na razgovore jedan na jedan, zbijanje uvredljivih šala na račun mog izgleda, držanja, govora, nacionalne pripadnosti i slično, često sa seksualnim aluzijama, dodjeljivanje poslova i zadataka koje sama ne mogu obaviti, nedodjeljivanje poslova koje bih mogla obaviti, stalno kritikovanje, nedavanje prilike da naučim, na moja stručna pitanja odgovaranje šalama na račun mene, a kada bih god pitala mogu li nešto napraviti, rekli bi: “Ti ćeš drugi put” - ispričala je riječka lekarka.

No, najgore je tek usledilo.

- Vrhunac je bio kada su se zaključala vrata, a on je krenuo prema ormaru po bocu viskija. On je jedan od dvojice hirurga koji su me silovali. Jednostavno ćutati više ne mogu, moram govoriti, to mora izaći iz mene, predugo sam to držala u sebi i potiskivala. Do te mere da je to izbijalo kao višesatno neutešno plakanje, vraćalo se u noćnim morama, dovelo do razmišljanja o suicidu ili bega u neki nestvaran svet u kojem sam zaštićena. “Ti ima ovde da šutiš i slušaš! Goni se da te ne vidim!”, bile su riječi šefa kirurgije. Spadalo je to u taj psihički mobing, ali sada ću više reći o najgoroj vrsti mobbinga, a to je seksualno zlostavljanje, koje se u toj bolnici pretvorilo u pravo silovanje. Užasno mi se toga samo se i setiti - priča ona.

Ističe da je bilo mnogo dodirivanja bez opravdanja, zagrljaja, potezanja, guranja, okretanja leđa, držanja za ruku, unošenja u lice.

- Zbog toga se nisam mogla više koncentrirati ni raditi, trebala sam se ustati i otići s, recimo, računara na kom sam pisala opis operacije. Bilo me strah i sram tamo sedeti. Uopšte biti u bolnici. Kući sam svu odeću iz bolnice stavljala u poseban deo sobe, ta je roba bila toliko prljava da mi se gadilo dirati je, pa sam je kasnije i bacala.

Objašnjava da su je seksualno zlostavljali dvojica doktora, obojica stariji hirurzi. I jedan i drugi slove kao vrhunski stručnjaci.

foto: Shuterstock

- Doživela sam silovanje jednog hirurga u trajanju nepune minute 2009. te jedan pokušaj nekoliko nedelja kasnije. U tom pokušaju nakon dužeg odupiranja izbegla sam prisiljeni seksualni kontakt. Od drugog hirurga doživela sam oralno silovanje šest puta te jedan pokušaj, a sve u periodu od 2011. do 2016. Uvek je bilo po istom principu. Ne bi posustajao dok ne bi dobio što je tražio, osim u jednom navratu kada me je na kraju pustio. Dakle, silovanje se dogodilo sedam puta, plus dva pokušaja. Govorim o razdoblju od sedam godina. Sve ostalo, psihičko zlostavljanje, događalo se gotovo svakodnevno - priča.

Na pitanje je li kome prijavila ta zlostavljanja odgovara da jeste.

- Još 2009. prijavila sam ga prvo tati, a istu veče tadašnoj šefici odeljenja. Tata je rekao da ga ne prijavljujem jer ću samo imati komplikacije, da će me na poslu izolovati, da će mi biti neprijatno ako se o tome počne pričati, ali da ipak sama odlučim što ću napraviti. Tadašnja šefica odeljenja rekla je da ga prijavim ako želim, jer mu to nije prvi put, no da on ima debele veze i zaleđe te da su ga druge već prijavljivale, ali se uvek izvukao.

Ni kada je prijavila slučaj nije bilo veće reakcije od pravne službe. Na kraju je sve prijavila Državnom tužilaštvu!

Sudski proces je u toku, i o njemu nije otkrivala detalje.

(Espreso.co.rs / Jutarnji)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.