SILOVALA SU ME DVA HIRURGA, A NIKO NIJE REAGOVAO: Ispovest mlade lekarke šokirala Hrvatsku!
Foto: Stock

užas

SILOVALA SU ME DVA HIRURGA, A NIKO NIJE REAGOVAO: Ispovest mlade lekarke šokirala Hrvatsku!

- Vrhunac je bio kada su se zaključala vrata, a on je krenuo prema ormaru po bocu viskija. On je jedan od dvojice hirurga koji su me silovali
Objavljeno: 08:49h

Riječki hirurg kog je krajem prošle godine za seksualno uznemiravanje prijavila jedna studentkinja Medicinskog fakulteta u Rijeci prošle nedelje je, odlukom uprave KBC-a Rijeka, ostao bez šefovske pozicije jednog bolničkog odeljenja, a pre toga i bez nastavničke pozicije na fakultetu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Istog je hirurga još 2014. za seksualno uznemiravanje prijavila i medicinska sestra, a to je rezultiralo opomenom pred otkaz koja, međutim, nije uticala na njegovo napredovanje na poslu. Kako za sada stvari stoje, zavisno o razvoju pravnih postupaka koji su u toku, lečnik pohotnik mogao bi ostati i bez radnog mesta, kao i licence.

Osim ove dve prijave, postoji i treća, podnesena direktno DORH-u, a osim spominjanog lekara, za uznemiravanje prijavljen je i jedan njegov stariji kolega, takođe hirurg u riječkom KBC-u koji je pred penzijom. Za seksualno uznemiravanje prijavila ih je jedna mlada lekarka koja trenutno živi u Irskoj, a u razgovoru za Nedjeljni Jutarnji ispričala je sve o svom slučaju.

- Sve vreme osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja bila sam odličan učenik, nagrađivana brojnim nagradama i pohvalama. Zbog toga mi nije bio problem upisati se na medicinski fakultet, gde sam nakon polaganja prijemnog ispita bila na četvrtome mestu od ukupnog broja kandidata te dalje dobila državnu stipendiju Republike Hrvatske. Na fakultetu koji sam jako želela još od detinjstva redovno sam polagala sve ispite, s lakoćom, jer imala sam strast prema učenju, radoznalost, jednostavno sam voljela medicinu.

Njeni problemi su, priča, započeli već ulaskom u KBC Rijeka.

Pripravnički staž obavila je u KBC-u Rijeka, a potom i u UKC-u Ljubljana. Državni ispit položila je u Hrvatskoj i Sloveniji. Potom se prijavila na konkurs raspisan za specijalizacije u Rijeci.

- Prema kriterijima bodovanja dobila sam specijalizaciju iz opšte hirurgije. Srećna, videvši rezultate, primila sam poziv iz uprave KBC-a Rijeka i rečeno mi je da se javim na razgovor. Očekivala sam reči dobrodošlice, čestitke i dalje upute o tome kako i kada će specijalizacija započeti. No, umesto toga, pravnica je izvadila papir i stavila ga na sto.

Rekla je: “Ovo potpišite”. Bio je to nekakav dokument koji je objašnjavao da se ja odričem specijalizacije u korist sledećeg kandidata na listi, zbog mog mišljenja da ta specijalizacija nije primerena za mene. Naravno da to nisam potpisala, otišla sam van suznih očiju, a s njene strane izrečena je pretnja:

“Ukoliko sami ne odete, dobićete otkaz, a onda će vam tek biti teško zaposliti se jer će biti prikazano da niste bili sposobni i primereni za taj posao”.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.