RUSI OTKRIVAJU TAJNU SKRIVANU 25 GODINA: JNA planirao napad na Zagreb, a Zapad nije preduzeo ništa da to zaustavi!
Foto: Giphy

dA NIJE BILO MOSKVE...

RUSI OTKRIVAJU TAJNU SKRIVANU 25 GODINA: JNA planirao napad na Zagreb, a Zapad nije preduzeo ništa da to zaustavi!

Hrvatsko rukovodstvo saznalo je za napad koji se sprema na Zagreb. Zapad je smatrao da su sve akcije JNA legitimne, pa su se Hrvati u panici za pomoć obratili Moskvi
Objavljeno: 15:41h

Uloga Sovjetskog Saveza i Rusije u rešavanju sukoba između Jugoslavije i Hrvatske također je dobro poznata. Sovjetsko rukovodstvo od samoga je početka sukoba na teritoriji Hrvatske ranih 90-ih godina bilo zainteresovano za hitan prekid borbenih delovanja i početak političkog rešenja. Upravo su sovjetske vođe bile prve koji su u Moskvi u oktobru 1991. godine organizirali jedinstveni susret čelnika Jugoslavije u raspadu. Na kraju pregovora doneseno je saopštenje sa sledećim zaključcima: '1. Odmah se moraju prekinuti svi oružani sukobi. 2. Tokom mesec dana najviši predstavnici Srbije i Hrvatske počinju pregovarački proces po svim pitanjima koja su predmet kontradikcija i neslaganja i provode ih u interesu naroda Jugoslavije. Ti se pregovori moraju voditi na temelju poštovanja suvereniteta naroda i jednakosti Republika Srbije i Hrvatske kako bi se osigurao trajan mir i dobrosusedski odnosi između Srbije i Hrvatske'. Već je tada sovjetsko rukovodstvo imalo za cilj osiguravanje “suvereniteta” i “dobrosusjedskih odnosa između Srbije i Hrvatske”, odnosno republike su se de facto priznavale kao odvojeni “susedni” subjekti.

foto: AP

Nažalost, raspad SSSR-a i događaji koji su usledili, nisu dopustili Rusiji da nastavi da radi na sprečavanju sukoba u Jugoslaviji. Inicijativa po tom pitanju prešla je na zemlje Zapada, a rat koji je postao jedan od najkrvavijih u istoriji moderne Europe nije se uspeo izbeći.

Istovremeno je Rusija nastavila s pružanjem pomoći Hrvatskoj koliko god je to bilo moguće. Nije tajna da je upravo rusko vazduhoplovstvo prekinulo vazdušnu blokadu Hrvatske u vreme sukoba. Poslednji avion za Zagreb do uvođenja blokade i prvi nakon nje bili su ruski. Poznato je da su se tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji samo ruski vozači usudili da dovoze međunarodnu humanitarnu pomoć do najtežih delova fronta, a i delovanja ruskih mirovnih snaga u tom su razdoblju zaslužila najviše pohvale.

(Espreso.co.rs / Jutarnji)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.