RUSI OTKRIVAJU TAJNU SKRIVANU 25 GODINA: JNA planirao napad na Zagreb, a Zapad nije preduzeo ništa da to zaustavi!
Foto: Giphy

dA NIJE BILO MOSKVE...

RUSI OTKRIVAJU TAJNU SKRIVANU 25 GODINA: JNA planirao napad na Zagreb, a Zapad nije preduzeo ništa da to zaustavi!

Hrvatsko rukovodstvo saznalo je za napad koji se sprema na Zagreb. Zapad je smatrao da su sve akcije JNA legitimne, pa su se Hrvati u panici za pomoć obratili Moskvi
Objavljeno: 15:41h

Dana 17. februara 2017. godine obeležava se 25. godina ruskog priznanja nezavisnosti Republike Hrvatske. Tokom čitavog tog razdoblja bilo je puno brzih promena i složenih problema između dve države.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ipak, tek sada saznaju se neki detalji o kojima ranije nije govorilo, poput onog o kojem za Jutarnji list piše ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov. Prenosimo najzanimljivije delove njegovog teksta:

"Jedan od događaja koji su izgradili naš odnos dogodio se početkom oktobra 1991. godine kada se nad glavni grad Republike Hrvatske nadvila pretnja bombardovanja. Uz pomoć dezertera iz JNA i iz prisluškivane komunikacije Štaba Vrhovne komande u Beogradu hrvatsko rukovodstvo na vreme je saznalo za napad koji se sprema na Zagreb i velika industrijska postrojenja u zemlji. Budući da su SAD i Zapad zauzeli nefleksibilan stav, te su, podržavajući celovitost Jugoslavije, smatrali da su sve akcije JNA legitimne, hrvatsko se vođstvo za pomoć tada obratilo Moskvi.

foto: Profimedia

Zahvaljujući, između ostalog, i našim operativnim akcijama i obraćanju Mihaila Gorbačova rukovodstvu Jugoslavije i JNA 6. oktobra 1991. godine, s pozivom da se suzdrže od upotrebe sile, Zagreb je uspešno spašen od razaranja i ozbiljnih civilnih žrtava.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.