KUPUJETE POLOVAN AUTO? Raspitajte se čime se vlasnik bavi: Evo i zašto je to važno!
Foto: AP/Keith Srakocic

mali saveti

KUPUJETE POLOVAN AUTO? Raspitajte se čime se vlasnik bavi: Evo i zašto je to važno!

Kupovina polovnog vozila, vrlo je riskantan potez

Objavljeno: 15:05h

Stručan pregled vozila, podrazumeva sledeće. Prvenstveno se gleda opšte stanje vozila. Pogledom spolja gleda se visina vozila u odnosu na tlo, što govori o stanju amortizera. Nejednaka istrošenost guma, upozorava nas na mogućnost dotrajalosti delova prednjeg i zadnjeg trapa vozila. Stručno oko, može pogledom da ustanovi da li su pojedini delovi karoserije, menjani, poravljavani i lakirani. Stanje motora, obzirom na pređenu kilometražu, može se konstatovati sledećim pokazateljima.

foto: Beta / Dragan Gojić

Isparavanje kroz odušak motora, reći će nam, u kakvom su stanju karike motora i stupanj njihove istrošenosti. Instrument pritiska ulja u motoru (ako je ugrađen) reći će nam, u kakvom su stanju ležajevi motora a za šta postoji još nekoliko indikacija. Miris ispusnih gasova (ukoliko se ne koristi instrument), upozoriće nas na ispravnost ili dotrajalost katalizatora a boja auspuha, tj. cevi, vrlo precizno govori o kvalitetu sagorevanja goriva. Fizičkim pregledom motora, ustanoviće se, da li je potrebno izmeniti nešto od potrošnog materijala i napraviti kalkulaciju troškova.

foto: Youtube printscreen

Sledeća faza provere je dizanje vozila. Na podignutom vozilu, vidljive su sve one stvari, koje je nemoguće uočiti drugačije. Pregledom, kočnica, amortizera, ispusnog sistema i ležajeva točkova ustanoviće se njihova dotrajalost i izvesti kalkulacija troškova zamene dotrajalih elemenata. Pored navedenoga, pregledom donjeg dela vozila, može se ustanoviti, da li je vozilo bilo ikada jače oštećeno.

foto: Reddit / tacoyo

Tek nakon ovako izvršenog pregleda, sa tačnom kalkulacijom troškova za doradu vozila, može se krenuti u realizaciju dogovora i kupovine vozila. Ukoliko prodavac ne pristaje na ovakvu proveru, odustanite od kupovine tog vozila.

Stoga, držite se ovih pravila i ne kupujte automobil na sreću!

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.