KUPUJETE POLOVAN AUTO? Raspitajte se čime se vlasnik bavi: Evo i zašto je to važno!
Foto: AP/Keith Srakocic

mali saveti

KUPUJETE POLOVAN AUTO? Raspitajte se čime se vlasnik bavi: Evo i zašto je to važno!

Kupovina polovnog vozila, vrlo je riskantan potez

Objavljeno: 15:05h

Kupci takvih vozila, obično, oslanjajući se samo na svoje nekakvo znanje o automobilima ili intuiciju, upuštaju se u ovakvu radnju samostalno, a u najboljem slučaju povedu sa sobom mehaničara ili čak priučenog mehaničara.

Bilo kako, na putu ili u nekakvom dvorištu, teško je izvršiti pregled vozila i konstatovati stanje vozila. Zato, pročitajte ovih nekoliko saveta, kako bi znali šta kupujete.

Pre stručnog pregleda vozila, sami utvrdite određene pojedinosti, koje će vam pomoći pri odluci o kupovini odabranog vozila. Vrlo je bitno, da li je prodavac vozila prvi vlasnik, što je vidljivo iz saobraćajne knjižice vozila. Diskretno treba proveriti, gde vlasnik živi i radi i čime se bavi. Ovo drugo će vam pomoći, da zaključite kako je vozilo bilo eksploatisano tokom vremena i da li je pređena kilometraža na vozilu adekvatna vašoj kalkulaciji pređenih kilometara.

foto: Ilustracija, Nemanja Pančić

Možda nekome ove provere izgledaju apsurdne, međutim, ako se bolje promisli, nisu. Mesto stanovanja i mesto rada vlasnika vozila, itekako utiču na pređenu kilometražu vozila a ako to povežemo i sa kvalitetom puteva između ta dva mesta, daće nam uvid na stanje dna vozila. Nije zanemarivo, niti čime se vlasnik vozila bavi. Naime, čovek službenog profila, neće ruinirati unutrašnjost vozila, kao neko ko se bavi proizvodnom delatnošću, i koristi vozilo u različite svrhe.

Zanimanje vlasnika vozila, uticaće i na izgled i stanje gepeka vozila. Treba obratiti pažnju i na eventualno montiranu vučnu kuku na vozilu, koja ponekim kupcima znači prednost zbog uložene investicije. No, ovakva prednost više je mana, jer na vozilu koje je vuklo teret zasigurno ćemo naći dotrajale opruge, amortizere, kočnice i kvačilo motora. Zato, u slučaju potrebe vučne kuke, bolje je kupiti vozilo bez kuke, pa je naknadno ugraditi. Detaljnim pregledom unutrašnjosti vozila, može se puno toga zaključiti.

Istrošenost gumenih navlaka na papučicama vozila, volana i ručice menjača kao i tepiha ispod papučica te tapacirunga levih vrata, možemo takođe grubo utvrditi pređenu kilometražu vozila.

foto: Nemanja Pančić

Nakon ovakvog pregleda vozila, zatražite od vlasnika na uvid, servisnu knjižicu vozila ili račune za učinjene servise. To su najmerodavniji dokumenti za proveru pređene kilometraže i uvida u stanje vozila temeljom pregleda, po računu izmenjenih delova na vozilu.

Nemojte se zavarati ponudom prodavca vozila merenjem kompresije na vozilu, jer to nikako nije pouzdan podatak o stanju motora. Ukoliko ste zadovoljni, do sada učinjenim proverama, tek tada treba pristupiti stručnom pregledu vozila.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.