EVO ZBOG ČEGA JE OD IZRIČITE VAŽNOSTI MENJATI SVEĆICE NA AUTOMOBILU: Imaju KLJUČNU ULOGU, nemojte se IGRATI
Hauba, Foto: Profimedia

sigurna vožnja

EVO ZBOG ČEGA JE OD IZRIČITE VAŽNOSTI MENJATI SVEĆICE NA AUTOMOBILU: Imaju KLJUČNU ULOGU, nemojte se IGRATI

Zamena svećica može ponekad izgledati kao vrlo jednostavna radnja po modelu uradi sam

Objavljeno:

Svećica ima ključnu ulogu u radu benzinskog motora, a o njenim funkcijama, zameni i problemima u radu piše Marin Morava, tehnički savetnik u HAK-u.

Osnovna funkcija svećice je paljenje smese goriva i vazduha preskakanjem visokonaponske varnice između elektroda svećice. Uzmimo u obzir da svećica može zapaliti smesu goriva i vazduha između 500 do 3500 puta u minutu. Njen ispravan rad omogućuje lako pokretanje motora, nesmetan i zadovoljavajući rad motora, optimalnu potrošnju goriva i smanjenje emisija štetnih gasova.

Primedbe na rad motora najčešće mogu biti različite, a mogu biti povezane i s neispravnim radom svećica. Problemi mogu nastupiti i nakon zamene svećica, motor se lošije pokreće ili je smanjena snaga motora što najčešće može ukazati na pogrešno određene i ugrađene svećice.

Drugi najčešći tip primedbe do kojeg dolazi u vožnji je isprekidan rad motora zbog izostanka paljenja na određenom cilindru. S dužim periodom isprekidanog rada cilindra motora dolazi do uključenja kontrolne lampice ispravnosti rada motora, a često u praksi dolazi do izostanka varnice između elektroda svećice zbog nastupanja neispravnosti na visokonaponskim komponentama, indukcijskom kalemu ili visokonaponskim kalebovima-vodičima. Uzrok svim nastalih neispravnosti može biti lošije stanje svećica, a čest razlog u praksi je neredovna zamena svećica.

Automobil, Vožnja po kiši
foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Interval zamene svećica određuje proizvođač i može biti različito postavljen, od 20.000 km do 120.000 km, zavisno od vrste ugrađene svećice. Vaš plan održavanja vozila može sadržavati preporuku na koliko je kilometara potrebno zameniti svećice. Servisna literatura koju koristi radionica definitivno će sadržavati ovu informaciju.

Za ispravan rad motora proizvođač određuje na svećici broj stranih elektroda, jaz između masene i središnje elektrode, materijal i izvođenje središnje te masene elektrode i često – najvažnije za ispravan rad svećice – termičku vrednost svećice kako bi se održala poželjna radna temperatura na izolacijskom materijalu svećice između 450 i 800 stepeni.

Termička vrednost svećice je određena obimom izolacijskog materijala svećice koji se nalazi u komori za sagorevanje.

Ako je obim izolacijskog materijala veći, reč je o svećici niže termičke vrednosti, a ako je obim izolacijskog materijala manji svećica je više termičke vrednosti. Prilikom kupovine svećica potrebno je kalendarski odrediti svećicu prema vozilu i ugrađenom motoru kako bi printovani zapis na svećici uskladio s termičkom vrednosti koju zahteva proizvođač vozila.

Zamena svećica može ponekad izgledati kao vrlo jednostavna radnja po modelu uradi sam, ali potrebno je biti oprezan ako nismo u potpunosti sigurni šta radimo i ne sledimo pravila struke ili ne koristimo adekvatan alat i literaturu za potrebnu radnju. Nestručnim radom možemo prouzrukovati brojne probleme koji mogu uzrokovati oštećenje motora, kao i mogućnost strujnog udara.

Volan, Vožnja, Automobil
foto: Profimedia

Naime, može doći do izbivanja visokog napona prilikom rada motora u dodiru s visokonaponskim komponentama sastava paljenja.

Preporuka je da ovu radnju prepustimo servisu koji će pružiti dijagnostiku stanja svećice vizuelnom kontrolom na temelju merenja jaza između elektroda ili upoređivanjem vizuelnog stanja površine svećice. Tako se mogu pronaći uzroci nastalih problema: je li u pitanju neispravna svećica ili je uzrok nastala neispravnost na motoru zbog drugih problema kao što su mehanička istrošenost u motoru, odnosno problem s pripremom smese goriva i vazduha.

Ako uporedimo probleme koji nastaju propuštanjem zamena svećica nekad i danas, možemo zaključiti kroz praksu da danas najčešće nećemo uočiti probleme s pokretanjem motora što je na strijim modelima automobila bio slučaj. Često neće doći niti do problema u radu, ali će posledice biti nagle i skupe. Najgore sledi je da dolazi do pucanja izolacijskog materijala (keramike) koja pada u cilindar i mehanički ošteti motor za vreme njegov rada.

Motorno ulje, Ulje, Automobil, Hauba
foto: Profimedia

Ovaj slučaj pucanja izolacijskog materijala izazvan je zbog većeg broja ciklusa temperaturnih promena nego što ih je proizvođač odredio u predviđenom intervalu zamene svećice. Preporuka je voditi dnevnik održavanja i zameniti redovno svećice motora kako bi izbegli štetu.

Trošak zamene svećica može biti samo 1-2 posto iznosa kojeg bi izdvojili za popravak motora kojeg je uzrokovala neispravna svećica.

Bonus video:

00:09

Zapalio se automobil kod Ljiga

(Espreso/Revijahak.hr/ R.I/ Preneo: M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.