OTAC MU JE MUČKI UBIO ČOVEKA, A ON POSTAO JUNAK CELE JUGOSLAVIJE: Kako da budem nacionalista ako sam svetski prvak?
Mate Parlov, Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević

filmska priča

OTAC MU JE MUČKI UBIO ČOVEKA, A ON POSTAO JUNAK CELE JUGOSLAVIJE: Kako da budem nacionalista ako sam svetski prvak?

Udarao je jako, ali bio mekog srca. Obožavao je poeziju i bio kospomolita

Objavljeno:

Nikola Jokić je najbolji košarkaš sveta u ovom trenutku, a Novak Đoković je osvajanjem 23. grend slema i po glavnoj statistici postao najbolji teniser svih vremena. Nole je bez sumnje najbolji srpski sportista u istoriji, a kada se gleda period stare Jugoslavije, takođe jedan as iz individualnog sporta je izdominirao i bio apsolutni ljubimac nacije.

Slavni bokser Mate Parlov rođen je 1948. godine u selu Ričice kod Imotskog, a boksom počinje da se bavi sa 16 godina u Bokserskom klubu "Pula". Bio je evropski, svetski i olimpijski šampion.

Kao amater je imao 310 borbi i 13 poraza, a u profesionalnoj karijeri u 29 mečeva je zabeležio 24 pobede.

Međutim, iza uspeha Mate Parlova krila se porodična tragedija o kojoj nikada nije pričao. Naime, njegov otac Mate Parlov stariji, svirepo je ubio čoveka kome je dugovao novac, najpre se pričalo sekirom, a na suđenju je utvrđeno da je to uradio velikim opančarskim nožem, a dokrajčio ga kamenom!

Motiv je navodno bila i preljuba Matove majke Mire sa ubijenim, iako je njegov otac znao za tu vezu neko vreme. Ona je takođe završila u zatvoru i po jednoj priči tamo rodila budućeg šampiona.

Mali Mate je s majkom, bratom i dve sestre ostao u Imotskom, a poznanici iz detinjstva opisivali su budućeg bokserskog šampiona kao dominantnu, ali u isto vreme i vrlo osećajnu osobu.

Parlov je u svet boksa ušao je kao 16-godišnjak iz Pule. Samo tri godine kasnije osvajio je titulu prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji.

Kako je u jednom intervju 2004. godine rekao, "gonila ga je želja da uspe u onome u čemu je osetio da je dobar, da nije imao tu upornost i nešto malo talenta, ne bi došao do vrha".

I tako je i bilo. Titule su počele same da se ređaju.

Prva sledeća bila je u Bukureštu, te 1969. postao je vicešampion Evrope, zatim 1972. na Olimpijskim igrama pobeđuje čuvenog Kubanca Hilberta Karilja, svetski prvak postaje dve godine kasnije u Havani, bio je dvostruki šampion Evrope u poluteškoj kategoriji, osam puta prvak Jugoslavije...

- Amaterski boks je daleko teži od profesionalnog, ako ćemo pravo. Meni je titula amaterskog prvaka Evrope u Madridu 1971. milija od kasnije profesionalne, jer sam zaredom poslagao petoricu vrlo dobrih boksera da bih je osvojio. Kasnije sam osvajao profesionalne titule i protiv poluškolovanih boksera, što je ipak lakše - govorio je Parlov.

"Biješ kao Parlov", govorilo se tada. Te činjenice bio je svestan i najveći svih vremena - Muhamed Ali! On je želeo da se pred kraj karijere bori sa Matom, ali želja mu se nikada nije ostvarila.

- Uskoro se opraštam od boksa i više bih volio da završim karijeru protiv sjajnog boksera Mate Parlova nego protiv prljavih udarača poput Frejzera ili Formana - rekao je Muhamed Ali 1978. godine.

Muhamed Ali, Mate Parlov
foto: Fonetap/Wikipedia/Radiša Mladenović

Parlov je udarao jako, ali bio mekog srca. Obožavao je poeziju, a za sebe često isticao kako nije nacionalista.

- Kako ja mogu da budem nacionalista ako sam svetski prvak? Mnogi to ne razumeju. Nisu bili ni prvaci države, a često ni sami sebe nisu uspeli da pobede. Svet se divio mojim rezultatima. Svi su me prihvatali kao svoga, i crni i beli. Upoznao sam svet i ne mogu biti ništa drugo nego kosmopolita - pričao je legendarni jugoslovenski bokser.

Nikada nije dozvolio da ga porodična drama omete na putu ka uspehu, ali je njegova rana smrt rastužila celu Jugoslaviju. Mate Parlov je preminuo 29. jula 2008. godine od raka pluća.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.