Svi ga obožavaju! Zašto je češkanje toliko prijatno? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

najlepši osećaj na svetu

Svi ga obožavaju! Zašto je češkanje toliko prijatno? (FOTO) (GIF)

Ono je u isto vreme i toliko prijatno i toliko bolno, tek kada osetite prijatnost češkanja možete osetiti da vas nešto i svrbi
Objavljeno:

To je verojatno i odgovor na pitanje zašto je češkanje toliko prijatno, ali i na to zašto tak nakon češkanja, i to onog zbog prijatnosti, a ne zbog ujeda komarca, počinjete da osećate intezivan svrb.

foto: giphy

Prema studiji objavljenoj u časopisu ‚‚British Journal of Dermatology", osećaj svrba je najintenzivniji na području gležnja i leđa, dok je percepcija svraba i samog češkanja najmanje intenzivna na podlakticama. Grupa straživača je kod 18 učesnika studije uz pomoć tropske biljke sa sitnim dlačicama pokušao da izazove osećaj svraba na području gležnjeva, leđa i podlaktica.

foto: Profimedia

Dlačice su laganim kružnim pokretima utrljane na navedena područja i to otprilike u periodu od 45 sekundi, a nakon toga je koža počela da svrbi. Učesnici su mogli da ocene koliko je intezivan svrab i kako su ga osećali od samog početka nadražaja.

foto: giphy

Mogli su da ocene svrab na skali od 0 (nema svrbeža) do 10 (maksimalno nepodnošljiv svrab). Svrab je najintenzivniji na području gležanja i leđa, dok je percepcija češkanja takođe bila najmanje izražena na podlaktici. Nova otkrića mogu pomoći u otkrivanju razloga zbog kog bolesnici s ekcemima i psorijazama često imaju svrab na leđima i gležnjevima. Razlog za razlike u osećaju svraba možda leži u načinu na koji su senzorni nervi raspoređen po telu.

foto: Profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.