Svi ga obožavaju! Zašto je češkanje toliko prijatno? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

najlepši osećaj na svetu

Svi ga obožavaju! Zašto je češkanje toliko prijatno? (FOTO) (GIF)

Ono je u isto vreme i toliko prijatno i toliko bolno, tek kada osetite prijatnost češkanja možete osetiti da vas nešto i svrbi
Objavljeno:

Češkanjem se smiruje osećaj bola, ali i povećava intenzitet svraba. Prema istraživanju iz vašingtona sa ‚‚University School of Medicine" u Sent Luisu, češkanje izaziva oslobađanje serotonina, koji pojačava osećaj svraba. Iako češkanje blokira osećaj svraba i to zbog aktiviranja neurona, nadražaj koji se stvara češkanjem može tek privremeno odvratiti mozak od osećaja svraba.

foto: giphy

- Problem je u tome što kada mozak dobija nadražajne signale tokom češkanja, on reaguje proizvodnjom neurotransmitera serotonina koji će pomoći da kontrolišete tu bol- rekao je glavni autor studije Zhou-Feng Čen.

foto: Profimedia

- Ali, kako se serotonin širi iz mozga u kičmenu moždinu, otkrili smo da se češkanjem ne stvara samo nadražaj na neurone koji smanjuju bol nego i na nervne ćelije koje mogu povećati intenzitet svrbaba - dodaje Čen.

foto: giphy

Dok je uloga serotonina kao blokatora bola koja nastaje prilikom uboda komarca dobro istražena, ovo je prvi put da se radilo na istražvinaju o tome zašto češkanje ujedno i produžava i povećava osećaj svraba na mestu uboda.

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.