PAZITE: Ako osećate ovako nešto, veće su šanse da dobijete srčani ili moždani udar!
Foto: Shutterstock

obratite pažnju!

PAZITE: Ako osećate ovako nešto, veće su šanse da dobijete srčani ili moždani udar!

Iako na razvoj bolesti utiče niz elemenata, statistike pokazuju da ljudi koji pate od određenih zdravstvenih bolesti imaju veću šansu da dožive srčani ili moždani udar...
Objavljeno: 23:06h

- Oni su za svaku osobu različiti, zato ih treba procenjivati individualno. Tu spadaju pojedine vrste hrane (najčešće plodovi mora, začinjena hrana, agrumi, crno vino, zreli sirevi i sl.), zatim pušenje, nedovoljno sna i previše stresa. Te okidače treba izbegavati. Treba piti dovoljno vode, oko 1,5 litara dnevno, uvek doručkovati, nastojati da seopustite tokom dana i obavezno, ići u isto vreme na spavanje. Ne sedite bez pauze predugo za računarom. Praktikujte i neku od metoda relaksacije - kaže prof. dr. sc. Demarin.

Glavobolja može prouzrokovati teškoću uspostavljanja sna. Osim toga, hronične migrene su povezane s promenama u načinu na koji telo prelazi između faze sna, prekidajući odmor. Loše spavanje može, zauzvrat, pogoršati glavobolju.

foto: Stock

Žene s migrenama imaju veću verovatnoćut za razvoj visokog krvnog pritiska tokom trudnoće, dok neke studije upozoravaju na povezanost hipertenzije s hroničnim migrenama kod odraslih. Temelj mogu biti smetnje u autonomnom živčanom sastavu koji reguliše pritisak i puls.

Neke vrste migrena mogu da rezultiraju kratkim razdobljima gubitka ili promene vida, a ređe i dvoslikom koja može trajati nedeljama nakon što bol u glavi splasne. Iznenadni gubitak sluha toekom razdoblja od 72 sata pojavljuje se dvostruko češće kod onih s hroničnim migrenama. Lekari sumnjaju da te dve pojave povezuje oštećenje sitnih krvnih žila u uhu.

Jedna migrena obično traje nekoliko sati ili dana, ali zdravstveni učinci hroničnih migrena mogu narušiti kvalitet života. Obratite se lekaru ne bi li vam pomogao u borbi protiv njih.

U jednom istraživanju, trećina bolesnika s hroničnim migrenama žalila se na bolove u mišićima, umor i depresiju, a to je znatno više od četiri posto nego u opštoj populaciji. Bilo koja vrsta hroničnog bola tera mozak da drugačije obrađuje signale bola. Konstantne glavobolje mogu nadražiti odgovor tela na bolove, a to prouzrokuje pojačane bolove.

foto: Profimedia

Oko tri četvrtine žena pati od svakodnevnih glavobolja koje uključuju vrtoglavicu, mučninu i bolove. Ako učestalo uzimate lekove protiv glavobolje, i to više od dva ili tri puta nedeljno, možete razviti “opetovane” glavobolje. Delovanje leka prestaje svaki put sve brže, a bol se vraća jača nego pre.

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.