PAZITE: Ako osećate ovako nešto, veće su šanse da dobijete srčani ili moždani udar!
Foto: Shutterstock

obratite pažnju!

PAZITE: Ako osećate ovako nešto, veće su šanse da dobijete srčani ili moždani udar!

Iako na razvoj bolesti utiče niz elemenata, statistike pokazuju da ljudi koji pate od određenih zdravstvenih bolesti imaju veću šansu da dožive srčani ili moždani udar...
Objavljeno: 23:06h

Iako na razvoj bolesti ili stanja zavisi dosta posebnih elemenata, statistike pokazuju da žene koje pate od migrena imaju veću verovatnoću za srčani ili moždani udar u kasnijoj dobi. U američkoj studiji sprovedenoj na 115.000 žena otkriveno je da one koje su imale učestale migrene imaju 50 posto veću verovatnoću za probleme sa srcem.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Žene u dobi od 25 do 42 godine nisu na početku istraživanja imale nikakvih problema sa srcem. Ali, do kraja studije njih 1329 pretrpjelo je 678 srčanih udara i 651 moždani udar, a 223 žene umrle su od posledica srčanih problema.

Gotovo svaka šesta žena je imala dijagnostikovanu migrenu. Tokom sledećih nekoliko godina te žene su imale 50 posto veću šansu da obole od kardiovaskularnih bolesti - 39 posto povećan rizik od srčanog udara, 62 posto veći rizik od moždanog udara i 37 posto veću šansu za smrt usled komplikacija sa srcem.

foto: Thinkstock

Žene koje pate od migrena imaju veću verovatnoću za pojavu visokog krvnog pritiska, visok nivo holesterola i prekomerenu telesnu težinu. Ipak, stručnjaci naglašavaju da to i ne mora da bude jedina veza, nego smatraju da su migrene deo istih bioloških problema koji uzrokuju sve endovaskularne probleme, unutar krvnih žila. Ali, stanje je uvek individualno, pa stručnjaci smatraju da pojedinci ipak imaju niži rizik za moždani čak i ako pate od migrena.

- To sve su statistički podaci, a suština je u tome da je svaka osoba jedinka za sebe, svaku osobu s migrenom treba sagledati kao zasebnu jedinku, sa svim ličnim rizicima, a i s elementima koji ih štite. Ne sme se uvek generalizovati - kaže akademik i neurolog Vida Demarin. Ona ističe da migrena može da se drži pod kontrolom tako da se ustanove tzv. “trigeri”, koji su pogodni za nastanak migrene.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.