6 znakova kojima vam telo govori da ste pod VELIKIM STRESOM! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

dišite duboko

6 znakova kojima vam telo govori da ste pod VELIKIM STRESOM! (FOTO) (GIF)

Hronični stres vrlo je opasan jer se naš organizam ne može nositi s prevelikim pritiscima dugo vremena, što dovodi do oslobađanja hormona stresa, uključujući i kortizol
Objavljeno:

4. Stalno ste bolesni

foto: Thinkstock

Ako vas često muče prehlade ili viroze, razlog za to je loša ishrana ili stres. Naime, stres slabi imunološki sistem i povećava količinu hormona kortizola što slabi aktivnosti naših telesnih funkcija. Dugotrajna izloženost stresu vrlo je štetna po zdravlje, pokazale su mnoge studije.

5. Iritacija kože

foto: Stock

Zvuči čudo, ali kad ste pod stresom, podsvesno možete češati ruku ili čak delove lica. Kada je nivo stresa veći nego što je to uobičajeno, to može izazvati probleme s kožom, poput jakog svraba, ali i osipa.

6. Znojenje

foto: Giphy

Reakcija na stres je znojenje, a neki naučnici kažu da je razlog tog znojenja prilično odbojan. Radi se zapravo o evolucijskoj ulozi kojom se šalju signali upozorenja ljudima oko nas. Znoj prilikom vežbanja i znoj od stresa nastaju sasvim drugačije. Naime, znoj uzrokovan stresom luči apokrina žlezda koja aktivira adrenalin kad smo u nekoj opasnoj situaciji.

BONUS VIDEO: Grip ili prehlada? Ključne razlike posle kojih nećete imati dilemu šta ste zakačili

(Espreso.co.rs/tportal.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.