NA IVICI ZABORAVA, OVO SU KULTNA ZAOSTAVŠTINA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Logoi koji su obeležili naše detinstvo (VIDEO)
Logo dizajn za Yugo, Foto: Printscreen/Youtube/HDD Hrvatsko dizajnersko društvo

zanimljivo

NA IVICI ZABORAVA, OVO SU KULTNA ZAOSTAVŠTINA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Logoi koji su obeležili naše detinstvo (VIDEO)

Autor kaže da je želeo da sačuva od zaborava dizajn koji je vanvremenski.

Objavljeno:

Logo dizajn bivše Jugoslavije smatra se van vremenskim.

Ognjen Ranković, grafički dizajner, fotograf i saradnik projekta Spomenik Data Base koji arhivira kulturnu ex-ju baštinu, prvo je pokrenuo online arhiv dizajnerskog nasleđa bivše države, imao je izložbe u regionu, a sada je izdao i knjigu Yugo logo: Grafička identifikacija u Jugoslaviji.

Yugo, Logo
foto: Printscreen/Youtube/HDD Hrvatsko dizajnersko društvo

Ona sadrži više stotina grafičkih rešenja ili logoa različitih ex ju preduzeća, od oblasti turizma, preko tekstilne industrije, do banaka i kulturnih organizacija.

Ranković je ovaj istraživački projekat pokrenuo 2019. godine.

„Većina ovih grafičkih simbola, nastajalih pre više od pola veka, smatra se izuzetno kvalitetnim rešenjima i po savremenim standardima. Njihov uticaj na današnji (lokalni) dizajn, ali i na uspostavljanje kolektivnih estetskih kriterijuma, nikako nije zanemarljiv, što temu celog istraživanja – iako naizgled arhaičnu – čini veoma aktuelnom“, navodi dizajner.

Nakon raspada Jugoslavije većina arhiva i industrijskog nasleđa je izgubljena, uništena ili zaboravljena, zato Yugo.logo ima za cilj da prikupi i sačuva što više simbola i drugih dizajnerskih dela „made in Yugoslavia“, navodi autor na sajtu.

01:49

TITA OPTUŽUJU DA SKINU KRIVICU SA SEBE! Joška Broz: Sve smo imali što danas nemamo, Jugoslavija je bila PRETEČA EVROPSKE UNIJE

(Espreso/N1 Beograd)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.