DANAS JE "PLAVI PONEDELJAK"? Najtužniji DAN u godini je MOŽDA samo ILUZIJA, ali ipak budite na OPREZU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

"plavi ponedeljak"

DANAS JE "PLAVI PONEDELJAK"? Najtužniji DAN u godini je MOŽDA samo ILUZIJA, ali ipak budite na OPREZU!

Koncept je predstavila jedna aviokompanija kao marketinšku strategiju koja je za cilj imala da privuče ljude da rezervišu letove ka tropskim destinacijama, s obzirom na želju za promenom klime i raspoloženja

Objavljeno: 13:48h
Ana Klikovac

Sada kada su praznci zvanično prošli i kada smo sakupili pregršt pozitivne energije nakon vremena provedenog sa najbližima, očekujemo da se osećamo vedro i entuzijastično. Nažalost to nije slučaj sa svima. Neraspoloženje, tuga i depresija su čest gost u našim domovima nakon praznika, posebno trećeg ponedeljka u januaru, poznatom kao ,,plavi ponedeljak" (eng. ,,blue Monday").

,,Plavi ponedeljak", osmišljen 2005. godine, tipično pada tokom trećeg ponedeljka u januaru i označava najtužniji dan u godini.

Plavi ponedeljak
foto: Profimedia

Koncept je predstavila jedna aviokompanija kao marketinšku strategiju koja je za cilj imala da privuče ljude da rezervišu letove ka tropskim destinacijama, s obzirom na želju za promenom klime i raspoloženja.

Takođe postoji i formula koja približnije objašnjava koncept:

Međutim, ideja ,,plavog ponedeljka" vrlo brzo raskrinkana od strane mnoštva naučnika koji su tvrdili da nauka ne može da podrži činjenice vezane za taj dan.

Žena, Senka, Tuga, Usamljenost, Depresija, Ispovest, Silueta
foto: Profimedia

Ipak ima istine u pretpostavci da su pojedinci skloniji ka depresiji nakon praznika, kao i da hladno zimsko vreme ne pomaže pri poboljšanju raspoloženja.

Ako ste i Vi jedni od njih, ne očajavajte već primenite neka od sledećih rešenja:

Identifikujte kako se osećate

Žena
foto: Profimedia

Pre nego što pojurite u najbliži šoping centar i potrošite pola plate na stvari koje Vam nisi potrebne, dobro razmislite čime je motivisana Vaša želja za potrošnjom. Da li su Vam te stvari zaista potrebne ili samo pokušavate da prazninu i nezadovoljstvo ispunite materijalnim stvarima?

Budite zahvalni

Pisanje, Sveska, Dnevnik
foto: Profimedia

Zapišite bar četiri stvari na kojima ste zahvalni. Ovo će Vam pomoći da steknete jasniju predstavu o svom životu, te da shvatite da nije sve tako crno kao što deluje u ovom trenutku.

Prisetite se lepih trenutaka

Album, Porodica
foto: Profimedia

Gledanje starih slika ili video snimaka trenutaka kada ste bili istinski srećni, će Vas zasigurno oraspoložiti i uliti Vam novu nadu. Uvidom u prošlost bolje razumemo trenutno stanje i gradimo očekivanja i planove u budućnosti.

Provodite više vremena sa najbližima

Prijatelji
foto: Profimedia

Dragi ljudi će Vas podsetiti na sve što imate u životu i na ono što Vas tek čeka. Oni znaju kako da Vas oraspolože, bilo da su u pitanju reči podrške ili učestvovanje u omiljenim zajedničkim aktivnostima poput izlazaka, gledanja filmova, obilaženja galerija ili muzeja itd.

Žena, Snaga, Mišići, Osmeh
foto: Profimedia

Imajte na umu da su Vaša trenutna osećanja privremena i da Vi imate moć da kontrolišete kako se osećate. Ne dozvolite ,,plavom ponedeljku" da Vas deprimira!

Bonus video:

03:02

Starović otkrio detalje razgovora sa ambasadorom Australije: ŽELE DA POKAŽU MIŠIĆE

(Espreso/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.