Kinezi kreću u potragu za vanzemaljcima! Za to su već spremili najveći teleskop na svetu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP / Liu Xu

made in china

Kinezi kreću u potragu za vanzemaljcima! Za to su već spremili najveći teleskop na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Cilj kineskog svemirskog programa je da pošalje čoveka na Mesec i robotsku sondu na Mars, a teleskop bi mogao da pomogne u praćenju tih misija
Objavljeno: 17:35h

- Možete kontrolisati njegovu površinu tako da možete da je uperite prema određenim tačkama na nebu. Mreža čeličnih užadi dopušta da hidraulički mehanizam na njemu funkcionoše - rekao je Andreas Visense, profesor Međunarodng centra za istraživanje radio astronomije u Australiji.

foto: AP / Liu Xu

Udaljena lokacija kineske provincije Guejdžou bila je samo jedno od 400 mesta koje su naučnici proučavali više od 10 godina, a dolina koja je "udubljena poput jajeta" bila je savršene veličine dok su planine koje okružuju teleskop pružile zaštitu od preplitanja radio frekvencija.

To mesto nekada je nosilo naziv Selo Zelene Vode, a u njemu je svoj dom imalo 12 porodica. Stanovnici ovog mesta, njih 65, nalaze se medu 9.110 ljudi koje su vlasti razmestili iz njihovih domova kako bi poboljšali funkcionisanje teleskopa.

FAST pokazuje napredak kineskog svemirskog programa. Prošle nedelje Peking je otvorio "Tiangong 2" svemirsku laboratoriju, koji je preteča svemirske stanice. Cilj Kine je da pošalje čoveka na mesec i robotsku sondu na Mars. Teleskop bi mogao da pomogne u praćenju tih misija, rekao je Visens.

Očekuje se da će kineski astronomi dobiti prioritet u korištenju teleskopa na dve do tri godine, nakon čega će on biti dostupan naučnicima iz celog sveta.

(Espreso.co.rs / Nedeljnik online)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.