Leče se njime, kupaju u njemu i stalno ga cirkaju: Zašto Česi piju najviše piva na svetu? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Thinkstock

Šiju sve nacije!

Leče se njime, kupaju u njemu i stalno ga cirkaju: Zašto Česi piju najviše piva na svetu? (FOTO) (VIDEO)

- Dajte mi ženu koja voli pivo i osvojiću svet! - rekao je nemački car Vilhelm II. Njemu to nije uspeo, ali su ga Česi svojim pivom ipak osvojili!
Objavljeno: 17:18h

Statistike kažu da prosečan Čeh popije oko 150 litara piva godišnje! Njegov komšija Nemac nešto manje od 110 litara. Brojke se razlikuju iz godine u godinu, pa se ponekad između njih ugura i koji Irac i Austrijanac, ali je Čeh uvek nedostižan!

Razlog tolike potrošnje je to što Česi stalno piju pivo! Na pauzi (za kafu!), uz užinu, ručak, večeru, u večernjem izlasku, radnim danom, vikendom... Više puta dnevno po jedno, pa se nakupi! Češka piva su uglavnom lageri i pisneri, nižeg procenata alkohola (do 5%), izuzetno pitka i osvežavajuća.

Kad stigne točeno - Čeh ga popije ne dajući mu da se ugreje!

P.S. Nismo za zaboravili na Čehinje! Na pitanje, kako je moguće da su Prag, njegovi čuveni tornjevi i pivnice preživeli Drugi svetski rat, jedna anegdota odgovara da je razlog to što Česi osvajače uvek dočekuju buradima vrhunskog piva, a Čehinje reširenim nogama! A tome ni strogo "dresirani" vojnici Trećeg rajha nisu mogli da odole...

(M.Jovanović)

foto: pixabay / Witizia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.